atlas-roslin.pl

Abies veitschii Lindl. [🔉·biēs *]

jodła Veticha
autorzy i statusy taksonu są widoczne na szerszym ekranie 🛈
Abies veitschii (jodła Veticha)
Abies veitschii (jodła Veticha)
Abies veitschii (jodła Veticha)
Abies veitschii (jodła Veticha)
Abies veitschii (jodła Veticha)
Abies veitschii (jodła Veticha)
Abies veitschii (jodła Veticha)

cechy charakterystyczne

cechy diagnostyczne w kluczu:Abies (jodła)kl 2712
Korona wąska, luźna, z bocznymi gałęziami w regularnych okółkach, prostopadle odchodzącymi. Kora gładka i długo jasna. Pędy jasnobrązowe, krótko, czarniawo owłosione. Pączki małe, kuliste, ±czerwone, błyszczące, silnie ożywicowane.
Igły miękkie, elastyczne, 10-25 mm długości, wierzchołek tępy lub nieco wcięty; górą ciemnozielone, błyszczące; spodem z dwoma szerokimi kredowobiałymi grubymi woskowymi paskami. Na gałązce gęsto ustawione i wzniesione ku górze, ustawione V-kształtnie.

właściwości i zastosowanie

wymagania uprawowe Abies veitschii (jodła Veticha)
Takson uprawiany. [491]
🌱
Gatunek japoński, rzadko uprawiany w Polsce.

wymagania i uprawa

🌸
❄️ zimowanie: strefa mrozoodporności 5a
Mrozoodporna, wymaga stanowisk ocienionych, jest wrażliwa na suszę. W uprawie są częstsze odmiany mieszańcowe z jodłą koreańską (Abies koreana)jodła Arnolda (Abies ×arnoldiana) o silniejszym zroście, zwykle zbliżone cechami do jodły Veitcha (Abies veitschii).

🌱 🌸

odmiany uprawne (#3) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion

‘Heddergott’ — karłowa, nieregularnej formy
‘Kramer’ — karłowa, nieregularnej formy
‘Pendula Select’ — zwisająca z przewodnikiem
symbolami ◼ ◕ ◑ ◔ ○ ▫ pokazano częstość występowania odmiany w ofercie handlowej, od najwyższej do najniższej; nazwy na żółtym tle są linkowane do własnej strony odmiany

wybrane okazy · selected collections

#5
22 08 21 - 9
leg. Marek Snowarski
/Arboretum Kudypy/

ten gatunek tworzy mieszańca:

literatura · references
specyfikacja literatury jest widoczna na szerszym ekranie 🛈
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji