szpinak warzywny

szpinak warzywny · (potocznie: szpinak) · Spinacia oleracea L.
na stronie — uprawa · zmianowanie · wymagania · zbiór · wartość · odmiany · znaleziska

uprawa

Materiałem siewnym jest owoc - jednonasienny orzeszek; są one gładkie, u nielicznych odmian z 2-4 kolczastymi wyrostkami.
Spinacia oleracea (szpinak warzywny)
XL
Szpinak uprawia się z siewu do gruntu na miejsce stałe.

space

Wyższy plon jest przy dość gęstej uprawie. Rozstawa rzędów powinna wynosić 20 cm, pomiędzy roślinami w rzędzie 10 cm. Sieje się na głębokość 1.5-4 cm.

space

zmianowanie

Jednym z powodu atrakcyjność uprawy tego warzywa do uprawy jest krótkiego okres wegetacji i sposób uprawy jako wczesnego przedplonu wiosennego lub poplonu jesiennego. Daje to możliwość dwukrotnego wykorzystania pola w ciągu jednego sezonu.

space

Może być uprawiany poplonowo po warzywach zbieranych z pola przed końcem lipca np. grochu, wcześnie zbieranych kapustnych, marchwi na pęczki, wczesnych porach itd.

space

wymagania

Spinacia oleracea
uprawa
Wymagania cieplne szpinaku są niskie. Najlepiej rośnie w temperaturze 15-18°C, w zbyt wysokich temperaturach przestaje rosnąć. Jest wybitnie oporny na niskie temperatury do -6-7°C. Może być uprawiany jako roślina ozima, dobrze zimuje pod okrywą śnieżną.

Szpinak ma głęboki system korzeniowy, jednak jest on dość słaby. Z uwagi na duża powierzchnię liści jego wymagania wodne są wysokie. Duże i dobrej jakości liście można uzyskać tylko w warunkach dostatecznej wilgoci. Przy suszy liście stają się drobne, skórzaste i niesmaczne. Rośliny szybko wtedy wybijają w pęd kwiatostanowy.

space

Wymagania glebowe są wysokie. Gleba powinna być żyzna, szybko nagrzewająca się (stąd lepsze są gleby lekkie), zasobna w wodę. Odczyn powinien być zbliżony do obojętnego, na glebach kwaśnych gorzej plonuje i jest mniej wartościowy.

zbiór

Spinacia oleracea
przed zbiorem
Szpinak zbiera się nim zaczną się rozwijać pędy kwiatostanowe. Najwcześniej można zbierać gdy rośliny mają 5-6 liści. Zbyt późno zbierany ma gorszy smak, może być gorzki. W zbyt młodych liściach jest większa zawartość kwasu szczawiowego co nie jest korzystne.

space

Musi być szybko przerobiony ponieważ w czasie przechowywania, zwłaszcza gdy jest podduszony, rośnie zawartość szkodliwych azotynów.

wartość

Wartość energetyczna szpinaku wynosi ok. 16kcal/100g. Zawartość białka 2.6g/100g, tłuszczu 0.4g/100g, węglowodanów 0.4g/100g.

space

Kłopotliwym elementem wykorzystania szpinaku jest konieczność oczyszczenia. Obrywa się zewnętrzne, uszkodzone, przywiędłe lub zażółcone liście. Dokładnie myje z resztek ziemi i piasku. Robi się to przez zanurzenie w dużej ilości wody i opłukiwanie liści pod strumieniem wody bieżącej.

space

Grupa użytkowa: warzywa · warzywa liściowe

odmiany

Szpinak jest rośliną z natury dwupienną. Wiele odmian uprawnych jest tak selekcjonowanych aby dominowały rośliny żeńskie lub jednopienne (obupłciowe), bo mają one większe i silniejsze rozety liściowe.

space

Są odmiany lepiej przystosowane do zimowania (np. ‘Olbrzym Zimowy’) lub odmiany lepsze do uprawy wiosennej. Najmniej wymagająca w doborze jest uprawa na zbiór jesienny gdzie z uwagi na krótki dzień nie ma problemu wybijania w pęd kwiatostanowy i nie ma kwestii zimowania.

Analiza dostępności nasion (form i odmian #4, ofert #4):

‘Asta F1’ · ‘Greta F1’ · ‘Matador’ · ‘Olbrzym Zimowy’

znalezisko 00010000.104.js; Bystrzyca k. Wlenia, ogród
7f · 00010000.104.js
leg. Jacek Soboń
/Bystrzyca k. Wlenia, ogród/
znalezisko 20130000.W33_13.13 - Spinacia oleracea (szpinak warzywny); Wrocław
3f · 20130000.W33_13.13
leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Greta F1/
literatura · references
· Dąbrowska M., Kryska A., — Przetwory z owoców i warzyw p.121 [189]
· zespół, 1982 — Szczegółowa uprawa warzyw p.259 [186]
· Kołota E., Orłowski M., Biesiada A., 2007 — Warzywnictwo p.345 [185]
obecnie nie jesteś zalogowany(a) — oglądasz okrojoną, przeglądową wersję atlasu — zaloguj się (pola w prawym górnym rogu każdej strony)
lub załóż konto dostępu o ile go jeszcze nie posiadasz

Copyright © 2002-2014 by Marek Snowarski – formularz kontaktowy/contact form
przeglądowa (zwykła) wersja atlasu 14.11.26 · ta strona była ostatnio zmieniana/last modified 10.05.2014 · powstała/was created 19.12.2004

Zalinkuj tę stronę kodem (przykładowy tekst linku dostosuj do swoich potrzeb):
<a href="http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Spinacia_oleracea.htm">szpinak warzywny - Flora Ogród Zbiorowiska - Atlas roślin Polski atlas-roslin.pl</a>