ketmia jadalna · Hibiscus esculentus

okra · Hibiscus esculentus L.
Hibiscus esculentus (ketmia jadalna)
2012, ogród, Wrocław; copyright © by Marek Snowarski

Hibiscus esculentus (ketmia jadalna)
Pochodzi ze strefy tropikalnej. W tropikach i subtropikach jest szeroko uprawiana jako warzywo (przyrządza się niedojrzałe owoce). Je się je po ugotowaniu lub usmażeniu. U nas możłiwa amatorska uprawa w szczególnie ciepłych lokalizacjach i to raczej pod osłonami.

space

Grupa użytkowa: kwiaty jednoroczne z rozsady · warzywa



wymagania i uprawa

Wymaga stanowiska słonecznego, ciepłego. Gleba żyzna, przepuszczalna; odczyn obojętny. W naszym klimacie stosunkowo najlepiej wychodzi pod osłonami.

space

Analiza dostępności nasion (form i odmian #1, ofert #1):



moim zdaniem

Tylko dla sportu (i to wyczynowego).
Uprawiałem w 2012r. z samodzielnie przygotowanej rozsady z nasion. Dalej rosła w gruncie. Urosło tak mniej więcej karłowato. Rzeczywiście, jest to warzywo zupełnie nie z naszego klimatu i bez większej pod tym względem elastyczności adaptacyjnej. Wybitnie ciepłolubne; nieco lepszy efekt byłby pod folią ale i tam pewnie bez rewelacji.

space

znalezisko 20120000.K95_12.12 - Hibiscus esculentus (ketmia jadalna); ogród, Wrocław
5f · 20120000.K95_12.12
leg. Marek Snowarski
/ogród, Wrocław/
obecnie nie jesteś zalogowany(a) — oglądasz okrojoną, przeglądową wersję atlasu — zaloguj się (pola w prawym górnym rogu każdej strony)
lub załóż konto dostępu o ile go jeszcze nie posiadasz

Copyright © 2002-2014 by Marek Snowarski – formularz kontaktowy/contact form
przeglądowa (zwykła) wersja atlasu 14.10.07 · ta strona była ostatnio zmieniana/last modified 28.04.2014 · powstała/was created 03.01.2012

Zalinkuj tę stronę kodem (przykładowy tekst linku dostosuj do swoich potrzeb):
<a href="http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/ketmia_jadalna_okra.htm">Hibiscus esculentus (ketmia jadalna) - Flora Ogród Zbiorowiska - Atlas roślin Polski atlas-roslin.pl</a>