Dicentra eximia (serduszka wspaniała)
Dicentra eximia (serduszka wspaniała)
Dicentra eximia (serduszka wspaniała)
Dicentra eximia (serduszka wspaniała)
Dicentra eximia (serduszka wspaniała)

właściwości i zastosowanie

wymagania uprawowe Dicentra eximia (serduszka wspaniała)
Takson uprawiany, nie ujęty w czekliście. [491]
🌱
Pochodzi ze wschodu Ameryki Północnej, gdzie rośnie w poszyciu górskich lasów. U nas uprawiana bylina ozdobna, 20-40 cm wysokości, rozrasta się dzięki podziemnym kłączom tworząc z czasem kępę. Pędy kwiatostanowe i liście wyrastają bezpośrednio z pokrytego łuskami kłącza. Liście nie zanikają po kwitnieniu, pozostają ozdobne do jesieni; paprociowatego kształtu, 2-3-krotnie pierzastozłożone liście.

space

Na rabaty bylinowe i do ogrodów naturalistycznych. Roślina okrywowa o charakterze runa leśnego.

ogród naturalistyczny • 🟩 okrywowe lub zadarniające
byliny ogrodowe • o znaczeniu produkcyjnym
wysokość: 20 – 40 cm
kwitnienie: od maja do sierpnia

wymagania i uprawa

🌸
🔆 miejsce: ⛅ półcieniste
💧 woda: gleba przeciętnie wilgotna (świeża)
☷ gleba: żyzna • przeciętna ogrodowa • próchniczna
❄️ zimowanie: strefa mrozoodporności 5
Stanowisko półcieniste. Gleba żyzna, próchniczna, przepuszczalna, stale umiarkowanie wilgotna, nie podmokła zwłaszcza zimą; odczyn obojętny. Dostatecznie zimoodporna przy przepuszczalnej, nie podmokłej glebie.

space

Można rozmnażać z nasion. Te wymagają długiej stratyfikacji - najprościej wysiać jesienią do pojemników umieszczonych w ogrodzie lub na rozsadnik.

space

🌱 Sadzenie, wysiew, rozmnażanie:

12 – 5 szt./m2 • rozstawa: 29 – 45 cm

🌱 🌸

odmiany uprawne (#2) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion

bez odmiany
‘Alba’
symbolami ◼ ◕ ◑ ◔ ○ ▫ pokazano częstość występowania odmiany w ofercie handlowej, od najwyższej do najniższej; nazwy na żółtym tle są linkowane do własnej strony odmiany

wybrane okazy · selected collections

#7
22 06 02 - 249
leg. Marek Snowarski
/Arboretum Wojsławice/
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji