|
cechy charakterystyczne
cechy diagnostyczne w kluczu:
Gatunek zmienny co do wielkości roślin, wielkości liści, gęstości owłosienia i barwy oraz wielkości kwiatów.
Roślina roczna, jara lub ozima, bez przyziemnej różyczki liściowej, z cienkim korzeniem.
Kwiatostan licznokwiatowy (do 40) skrętek, bez przysadek, wyraźnie krótszy od ulistnionej części łodygi. Korona stosunkowo drobna, jej rąbek wklęsły, 2-4.5mm średnicy, jasnoniebieski do żółtawego, rzadko różowa; rurka nie wystaje ponad ząbki kielicha, biaława.
Rozłupki bez elajosomu, 1.4-1.8mm długości i ok. 1.2mm szerokości, jajowate, na całym obwodzie wąsko obrzeżone, w górze z kilem, dojrzałe czarne.
Pospolita. Chwast upraw, zwłaszcza zbóż, rzadziej w okopowych, ugory, przydroża, zarośla, prześwietlone miejsca w lasach.
Na glebach wilgotnych i suchych, próchnicznych, gliniastych do gliniastopiaszczystych, żyznych.
Gatunek charakterystyczny (Ch.) dla:
Różne parametry ekologiczne, z objaśnieniem - opisowym rozwinięciem tekstowym, są podane tekstem po zalogowaniu.
Inwazyjność i/lub kategorie obcego elementu flory /Tokarska-Guzik (2012) [234]/:
• zadomowiony
• archeofit
• Pochodzenie: Europa, Azja i północna Afryka
• Czas przybycia na teren Polski: nieznany
• Wnika do siedlisk/zbiorowisk: antropogenicznych
• zadomowiony
• archeofit
• Pochodzenie: Europa, Azja i północna Afryka
• Czas przybycia na teren Polski: nieznany
• Wnika do siedlisk/zbiorowisk: antropogenicznych
wybrane okazy · selected collections ⇈
właściwości i zastosowanie
wymagania i uprawa
⇈
🌸 Wymagania (optimum rozwoju/konkurencyjności na naturalnych stanowiskach wg ekologicznych liczb wskaźnikowych): światło — pełne słońce • woda — gleba przeciętnie wilgotna • próchnica — gleba mineralno-próchnicza, zasobna w humus • ciepło — miejsce umiarkowanie chłodne lub miejsce przeciętnie ciepłe • zwięzłość — gleba kamienista, żwirowa lub gleba lekka, piaszczysta lub gleba średnio zwięzła lub gleba ciężka, gliniasta • żyzność — pomiędzy podłoże umiarkowanie żyzne a podłoże żyzne
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji