Thlaspi alpestre
Thlaspi caerulescens ssp. caerulescens (tobołki alpejskie)
Thlaspi alpestre
Thlaspi caerulescens ssp. caerulescens (tobołki alpejskie)
Thlaspi caerulescens ssp. caerulescens (tobołki alpejskie)
Thlaspi caerulescens ssp. caerulescens (tobołki alpejskie)
Thlaspi caerulescens ssp. caerulescens (tobołki alpejskie)
Thlaspi caerulescens ssp. caerulescens (tobołki alpejskie)

cechy charakterystyczne

cechy diagnostyczne w kluczu:Thlaspi (tobołki)kl 4012
Thlaspi caerulescens ssp. caerulescens (tobołki alpejskie)
Rośliny dwuletnie lub krótkotrwałe byliny, (15)20-35cm wysokości; często szarozielone i słabo owoszczone; bez rozłogopodobnych wydłużonych pędów; korzeń cienki, często wielogłowy, z kilkoma przyziemnymi różyczkami liściowymi zachowanymi w czasie owocowania, wtedy różyczki z pędami (brak płonnych).

space

Dłuższe (wewnętrzne) pręciki ±tej samej długości co 2-3mm długie płatki korony, te białe lub czerwono nabiegłe. Działki ok. 1.5mm długości. Pylniki tylko na początku żółtawe, potem po wypyleniu ciemnofioletowe.

space

Kwitnienie (marzec)kwiecień-maj.

występowanie

Takson rodzimy lub trwale zadomowiony. [491]
wystepowanie - Thlaspi caerulescens ssp. caerulescens (tobołki alpejskie)
Thlaspi caerulescens ssp. caerulescens (tobołki alpejskie)
ekologiczne liczby wskaźnikowe Thlaspi caerulescens ssp. caerulescens (tobołki alpejskie)
Górskie łąki, pastwiska, rzadkie lasy i ich obrzeża, na nizinach zawleczone na murawach i łąkach, przydrożach. Na glebach dostatecznie wilgotnych, żyznych, słabo kwaśnych, często próchnicznych różnego typu.

Różne parametry ekologiczne, z objaśnieniem - opisowym rozwinięciem tekstowym, są podane tekstem po zalogowaniu.

Statusy czerwonej listy 2016r.[311]: DD – za mało informacji by określić stopień zagrożenia.
Takson nie był ujęty na poprzedniej (2006r.) czerwonej liście

wybrane okazy · selected collections

#7
arys.1
leg. Andrzej Ryś
/N od Bredynki, Warmia/
literatura · references
specyfikacja literatury jest widoczna na szerszym ekranie 🛈
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji