jest to tzw. owoc właściwy.
Gdy owoc nie zawiera nasion mamy do czynienia ze zjawiskiem partenokarpii.
Podział owoców opiera się na charakterze owocni u dojrzałych owoców.
oskrzydlone nasiona ułożone na suchych, zdrewniałych listkach szyszek, bezskrzydłe nasiona we wnętrzu mięsistych szyszkojagód (np. jałowiec (Juniperus)) lub pojedyncze, bezskrzydłe nasiona mogą być otoczone mięsistą osłoną - osnówką (np. cis pospolity (Taxus baccata)).
owoc suchy niepękający
owoc mięsisty
karpofor
odpowiednio termin
W szerokim ujęciu jest to torebka otwierająca się dwoma klapami.
Typowe mieszki znajdziemy u kaczeńców (Caltha palustris) i w rodzaju magnolia (Magnolia). W literaturze mieszkami nazywane są czasem drobne strąki (owoce jednoowocolistkowe, pękające dwustronnie) np. w rodzaju pęcherznica (Physocarpus) z owocami zbiorowymi złożonymi ze zrośniętych w dolnej części strąków.
Orzech może być kolczasty (lat. nux aculeata) np. u kotewki orzecha wodnego (Trapa natans).
Mowszowicz stosuje termin orzeszek w odniesieniu do niełupek utworzonych z jednego owocolistka (np. jaskier (Ranunculus), pięciornik (Potentilla), zawilec (Anemone)).
u nasady owocu mogą występować mniej lub bardziej trwale z nim zrośnięte miseczki (kupula) lub okrywy utworzone przez rozrośnięte przykwiatki
zrośnięcie tak, że opadają w całości (lat. concarpium connatum):
· połączenie osobnych owocków poprzez rozrastające się dno kwiatowe w jeden twór owocopodobny; typowy przykład to owoce zbiorowe w rodzaju poziomka (Fragaria) lub poziomkówka indyjska (Potentilla indica) — połączone drobne orzeszki leżące na mięsistym, jaskrawo wybarwionym rozrośniętym dnie kwiatowym.
partenokarpia
Owoce selerowatych (Apiaceae) są przykładem dwuczęściowej rozłupni z rozłupkami osadzonymi zwykle na karpoforze.
W węższym ujęciem samarą jest owoc jednostronnie oskrzydlony; gdy jest wszechstronnie równo oskrzydlony, to jest określany jako "samaroid"[475] np. owoce szczawiu (Rumex).
ziarniak
owocnia (perykarp)
egzokarp
endokarp
mezokarp
Zewnętrzna warstwa owocni (egzokarp) jest zwykle cienka i tworzy skórkę owocu;
wewnętrzna warstwa (endokarp, wowocnia) u owoców typu pestkowca jest gruba, twarda i zdrewniała tworząc pestkę.