atlas-roslin.pl

jadalne, czy trujące?

Grupa dziko rosnących roślin jadalnych wartych zbierania 🟢! jest dość skromna; liczy ona kilkanaście do kilkudziesięciu gatunków, głównie tych z jadalnymi owocami lub nasionami. Są to gatunki często spotykane, wydajne, smaczne i względnie łatwe do identyfikacji. Rzadziej użytkujemy kulinarnie młode liście i pędy, bulwy, pączki oraz inne części roślin dziko rosnących.

W dobrze rozumianym własnym interesie zapoznaj się z 🔴☠ kluczowymi roślinami silnie trującymi (nie ma ich wiele!) na które "można się nadziać" ☠ przy zbieraniu dziko rosnących owoców lub "korzonków i liści". Większość gatunków roślin nie jest trująca 🔴 (ale kilka gatunków truje fatalnie! 🔴☠).

Większość roślin nie jest trujących ale też i nie nadaje się do jedzenia bo:

  1. jest niesmaczna, zwykle gorzka (gorzkie substancje są też zwykle szkodliwe), pozbycie się goryczy jest często możliwe przez wyługowanie ale to pracochłonne i wiąże się także z utratą części substancji odżywczych,
  2. jest niestrawna z uwagi na twardość, wysoki stopień zdrewnienia ścian komórkowych; poprawie strawności służy rozdrobnienie, obróbka termiczna (sparzenie, duszenie), przygotowywanie past i temu podobnych papek (jakie robimy choćby ze szpinaku),
  3. jeśli jakiś gatunki oznaczony jest jako niejadalny 🟡 lub wcale nie jest oznaczony, to zapewne z którychś z powyższych powodów,
  4. rośliny z niejakim potencjałem, ale wymagające specjalnych zabiegów uzdatniających, są oznaczone jako 🟡🟢 warunkowo jadalne.
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji