jarmuż

kapusta warzywna jarmuż · jarmuż · Brassica oleracea L. ssp. acephala L. var. sabellica DC. em. Metzg. · syn. Brassica oleracea L. var. acephala auct. · Brassica oleracea L. var. sabellica L.
na stronie — uprawa · zmianowanie · wymagania · zbiór · wartość · odmiany · znaleziska

uprawa

Forma liściasta kapusty. Roślina dwuletnia, w pierwszym roku wegetacji tworzy łodygę z silnie kędzierzawymi liśćmi.
Jarmuż może być uprawiany z siewu wprost do gruntu lub częściej z rozsady. Uprawia się go zwykle na zbiór późnojesienny i zimowy, rzadziej na zbiór wczesny lub letnio-jesienny.

space

Rozsadę stosuje się głownie przy uprawie na zbiór późny. Nasiona można wysiewać od końca maja do połowy lipca, uzyskując odpowiednio późny zbiór. Siewki z wykształconymi liścieniami pikuje się po liścienie. Po podrośnięciu rozsady do 10-15 cm, co ma miejsce po miesiącu do dwóch, wysadza się je na miejsca docelowe w rozstawie rzędów 50 cm i 40-50 cm w rzędzie lub 75 × 35 cm.

zmianowanie

Jarmuż może być uprawiany jako plon główny lub częściej jako poplon po wczesnych warzywach np. po ziemniakach wczesnych, szpinaku lub sałacie. Najczęściej wykorzystywany jest w okresie jesienno-zimowym (kiedy jest zresztą najsmaczniejszy).

space

wymagania

Wymagania są tego samego rodzaju co w przypadku kapusta głowiasta tj. najlepiej rośnie w klimacie chłodnym i wilgotnym.

space

Najlepiej rośnie przy dużej wilgotności gleby ale dobrze znosi okresy upalne z uwagi na silny i głęboki system korzeniowy. Dobrze rośnie z tego tytułu na glebach lżejszych.

zbiór

Przy uprawie późnej zbiór przeprowadza się od listopada, przez zimę do wiosny (do czasu puszczania pędów kwiatostanowych) stopniowo obrywając liście (zwłaszcza w przypadku odmian wysokich). Młode pędy boczne wyrastające w tym czasie mogą być jedzone w całości.

space

Zebrane liście można przechowywać przez kilka tygodni w temperaturze zbliżonej do zera i przy wysokiej wilgotności powietrza.

space

wartość

Częścią jadalną są liście które mogą być pozyskiwane stopniowo, przez dłuższy czas. Ich wartość energetyczna wynosi średnio 29kcal/100g. Zawartość białka średnio 3.3g/100g (od 2.4-9.6g/100g), tłuszczu średnio 0.7g/100g (0.4-1.3g/100g), węglowodanów średnio 2.3g/100g (1.8-3.6g/100g). Wyjątkowo wysoka jest zawartość wapnia, dużo jest fosforu i sporo żelaza. Jarmuż jest bogaty w witaminy.

Najsmaczniejsze liście są w okresie zimowym. Po przemrożeniu. W tym czasie są delikatniejsze, mają znacznie wyższą zawartość cukrów i białka.

Grupa użytkowa: warzywa · warzywa kapustne

odmiany

Odmiany różnią się wysokością roślin, stopniem kędzierzawości i barwą liści.

Analiza dostępności nasion (form i odmian #4):
kapusta ozdobna: mix
• bez odmiany · ‘Dwarf Green Curled’ · ‘Halbhoher Gruner Krauser’ · ‘Scarlet’

znalezisko 20111029.29.js - Brassica oleracea ssp. acephala var. sabellica (kapusta warzywna jarmuż)

2f · 20111029.29.js
leg. Jacek Soboń
/cv. Redbur/

znalezisko 20130000.W180_13.13 - Brassica oleracea ssp. acephala var. sabellica (kapusta warzywna jarmuż); Wrocław

3f · 20130000.W180_13.13
leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Halbhoher Gruner Krauser/

znalezisko 20130000.W63_13.13 - Brassica oleracea ssp. acephala var. sabellica (kapusta warzywna jarmuż); Wrocław

4f · 20130000.W63_13.13
leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Skarlet/