atlas-roslin.pl
takson uprawiany [24][491]

Brassica oleracea L. var. capitata (L.) Duchesne f. alba

kapusta warzywna głowiasta biała, kapusta głowiasta biała

właściwości i zastosowanie

wymagania uprawa Brassica oleracea var. capitata f. alba (kapusta warzywna głowiasta biała)
🌱
opis uprawy, wymagań itd. znajduje się na stronie kapusty głowiastej

wymagania i uprawa

🌱🌸
opcje Bazaru

odmiany (form i odmian #25) analiza dostępności nasion

idxGrupa bardzo wczesne — nadają się do zbioru po 50 – 55 dniach od wysadzenia rozsady
  • ◔ Ditmarscher FrüherDitmarska Najwcześniejsza — bardzo wczesna, zbiór po 50 – 55 dniach od wysadzenia, do bezpośredniego spożycia; główki kuliste, dość twarde, jasnozielone, 1 – 1.5 kg #3
  • ◔ ‘Ditmarska Najwcześniejsza’ (Ditmarscher Früher) — bardzo wczesna, zbiór po 50 – 55 dniach od wysadzenia, do bezpośredniego spożycia; główki kuliste, dość twarde, jasnozielone, 1 – 1.5 kg #3
  • ▫  ‘Zora — bardzo wczesna, w typie 'Pierwszy Zbiór', zbiór 60 dni po wysadzeniu rozsady, do bezpośredniego spożycia, zalecana bardzo wczesna uprawa w tunelach lub pod przykryciem; główki ładnie zamknięte, jasnozielone, delikatne, 700 – 900 g, głąb krótki, odporne na wybijanie w pędy nasienne
idxGrupa wczesne — wczesne nadają się do zbioru po 58 – 60 dni od wysadzenia rozsady
  • ○  ‘Fantazja F1 — wczesna; główki wyrównane, kuliste do lekko wydłużonych, z krótkim głąbiem wewnętrznym, jasnozielone, z lekkim nalotem woskowym, 1.5 – 1.8 kg, bez większej skłonności do pękania #2
idxGrupa średnio wczesne — średnio wczesne nadają się do zbioru po 100 – 120 dni od wysadzenia rozsady
  • ○  ‘Gloria di Enkhuizen 2 #2
  • ▫  ‘Sława z Gołębiewa — średnio wczesna, plenna, do bezpośredniego spożycia i do kwaszenia; rozstawa 60 × 50 – 60; główki zwięzłe, twarde, 2.5 – 3 kg
idxGrupa średnio późne — nadają się do zbioru po 120 – 140 dni od wysadzenia rozsady; im późniejsza odmiana tym plon wyższy, głowa zwykle większa, bardziej zwarta i nadająca się do długiego przechowywania; do kwaszenia nadają się odmiany późne i mające wyższą zawartość cukrów
  • ▫  ‘Opalo — średniopóźna, okres wegetacji 125 – 130 dni, na świeży rynek, do kwaszenia, na krótkie przechowywanie; zalecana obsada 30tyś. szt/ha; główki okrągłe do nieco spłaszczonych, 3 – 3.5 kg
  • ▫  ‘Replika F1 — średnio późna (od wysadzenia do zbioru 145 dni), mało podatna na choroby, odporna na pękanie główek, polecana do przechowywania i kwaszenia; zalecana rozstawa 50 × 40 cm; główki szerokoelipsoidalne, wyrównane, 3 – 4 kg, na dość wysokim głąbie, liście okrywające zielone
idxGrupa późne — u odmian późnych od wysadzenia rozsady do zbioru trzeba czekać 140 – 160 dni od wysadzenia rozsady; im późniejsza odmiana tym plon wyższy, głowa zwykle większa, bardziej zwarta i nadająca się do długiego przechowywania; do kwaszenia nadają się odmiany późne i mające wyższą zawartość cukrów
  • ◔ ‘Amager — późna, okres wegetacji 135 dni, do uprawy polowej, na długie przechowywanie do końca lutego, niska skłonność do pękania, polecana do kwaszenia; główki kuliste, ścisłe, duże (3.2 – 3.5kg) #3
  • ◕ ‘Brunświcka — średnio późna, okres od wysadzenia rozsady do zbioru 130 – 140 dni; polecana na zbiór późnojesienny w rejonach o krótszym okresie wegetacji i gorszych warunkach glebowych #5
  • ▫  ‘Jasper F1 — późna (okres wegetacji 135 dni), tolerancyjna na wciornastki, choroby bakteryjne i grzybowe, do bezpośredniego spożycia i na przechowywanie; główki kuliste, bardzo zwięzłe, 3 – 3.5 kg; 30 – 40 tyś.szt./ha
  • ◔ ‘Kalina F1 — późna (okres wegetacji ok. 140 dni), bardzo dobra do przechowywania, nawet do połowy kwietnia bez utraty barwy, do kiszenia i do bezpośredniego spożycia; główki kuliste, zwięzłe, 2.5 kg, odporne na pękanie, głąb zewnętrzny wysoki, liście nie dotykają ziemi #3
  • ◔ ‘Kamienna Głowa — późna, zbiór 150 – 160 dni od wysadzenia rozsady, plenna, do kwaszenia i przechowywania; główki bardzo duże, do 3 – 4 kg, ścisłe, kuliste, niska skłonność do pękania #3
  • ▫  ‘Korund — późna, okres wegetacji 140 dni, na świeży rynek i do przechowywania; tolerancyjna wobec wciornastków, czerni krzyżowych i mączniaka rzekomego; główki kuliste, 2.5 kg, wyrównane kształtem i wagą, wnętrze zwarte, białe
  • ▫  ‘Szarada Późna F1 — późna, do przechowywania, kwaszenia (dobry smak i wygląd kiszonki) i bezpośredniego spożycia; główki wyrównane, duże, 3 – 4 kg, zwięzłe, twarde, na średnio wysokim głąbie, odporne na pękanie, liście okrywające zielone, średnio owoszczone
Brassica oleracea var. capitata
kapusta głowiasta, forma typowa biała
Brassica oleracea var. capitata
kapusta głowiasta biała
Brassica oleracea var. capitata
przed zbiorem
Brassica oleracea var. capitata
kapusta głowiasta biała - pokrój roślin przed formowaniem główek
Brassica oleracea var. capitata f. alba (kapusta warzywna głowiasta biała)
Brassica oleracea var. capitata f. alba (kapusta warzywna głowiasta biała)