właściwości i zastosowanie

⇈🌱🌸 opcje Bazaru
odmiany (form i odmian #25) analiza dostępności nasion
- ▫ ‘Albatros F1’
- ▫ ‘Aros F1’
- ▫ ‘Atila F1’
- ▫ ‘Avak F1’
- ▫ ‘Cour di bue grosso’ — głowa stożkowata
- ▫ ‘Ditmarska Typ’
- ▫ ‘Hornet F1’
- ▫ ‘Kalibro F1’
- ▫ ‘Langedijker Bewaar’
- ○ ‘Pierwszy Zbiór’ #2
- ▫ ‘Target F1’
idxGrupa bardzo wczesne — nadają się do zbioru po 50 – 55 dniach od wysadzenia rozsady
- ◔ Ditmarscher Früher → ‘Ditmarska Najwcześniejsza’ — bardzo wczesna, zbiór po 50 – 55 dniach od wysadzenia, do bezpośredniego spożycia; główki kuliste, dość twarde, jasnozielone, 1 – 1.5 kg #3
- ◔ ‘Ditmarska Najwcześniejsza’ (Ditmarscher Früher) — bardzo wczesna, zbiór po 50 – 55 dniach od wysadzenia, do bezpośredniego spożycia; główki kuliste, dość twarde, jasnozielone, 1 – 1.5 kg #3
- ▫ ‘Zora’ — bardzo wczesna, w typie 'Pierwszy Zbiór', zbiór 60 dni po wysadzeniu rozsady, do bezpośredniego spożycia, zalecana bardzo wczesna uprawa w tunelach lub pod przykryciem; główki ładnie zamknięte, jasnozielone, delikatne, 700 – 900 g, głąb krótki, odporne na wybijanie w pędy nasienne
idxGrupa wczesne — wczesne nadają się do zbioru po 58 – 60 dni od wysadzenia rozsady
- ○ ‘Fantazja F1’ — wczesna; główki wyrównane, kuliste do lekko wydłużonych, z krótkim głąbiem wewnętrznym, jasnozielone, z lekkim nalotem woskowym, 1.5 – 1.8 kg, bez większej skłonności do pękania #2
idxGrupa średnio wczesne — średnio wczesne nadają się do zbioru po 100 – 120 dni od wysadzenia rozsady
- ○ ‘Gloria di Enkhuizen 2’ #2
- ▫ ‘Sława z Gołębiewa’ — średnio wczesna, plenna, do bezpośredniego spożycia i do kwaszenia; rozstawa 60 × 50 – 60; główki zwięzłe, twarde, 2.5 – 3 kg
idxGrupa średnio późne — nadają się do zbioru po 120 – 140 dni od wysadzenia rozsady; im późniejsza odmiana tym plon wyższy, głowa zwykle większa, bardziej zwarta i nadająca się do długiego przechowywania; do kwaszenia nadają się odmiany późne i mające wyższą zawartość cukrów
- ▫ ‘Opalo’ — średniopóźna, okres wegetacji 125 – 130 dni, na świeży rynek, do kwaszenia, na krótkie przechowywanie; zalecana obsada 30tyś. szt/ha; główki okrągłe do nieco spłaszczonych, 3 – 3.5 kg
- ▫ ‘Replika F1’ — średnio późna (od wysadzenia do zbioru 145 dni), mało podatna na choroby, odporna na pękanie główek, polecana do przechowywania i kwaszenia; zalecana rozstawa 50 × 40 cm; główki szerokoelipsoidalne, wyrównane, 3 – 4 kg, na dość wysokim głąbie, liście okrywające zielone
idxGrupa późne — u odmian późnych od wysadzenia rozsady do zbioru trzeba czekać 140 – 160 dni od wysadzenia rozsady; im późniejsza odmiana tym plon wyższy, głowa zwykle większa, bardziej zwarta i nadająca się do długiego przechowywania; do kwaszenia nadają się odmiany późne i mające wyższą zawartość cukrów
- ◔ ‘Amager’ — późna, okres wegetacji 135 dni, do uprawy polowej, na długie przechowywanie do końca lutego, niska skłonność do pękania, polecana do kwaszenia; główki kuliste, ścisłe, duże (3.2 – 3.5kg) #3
- ◕ ‘Brunświcka’ — średnio późna, okres od wysadzenia rozsady do zbioru 130 – 140 dni; polecana na zbiór późnojesienny w rejonach o krótszym okresie wegetacji i gorszych warunkach glebowych #5
- ▫ ‘Jasper F1’ — późna (okres wegetacji 135 dni), tolerancyjna na wciornastki, choroby bakteryjne i grzybowe, do bezpośredniego spożycia i na przechowywanie; główki kuliste, bardzo zwięzłe, 3 – 3.5 kg; 30 – 40 tyś.szt./ha
- ◔ ‘Kalina F1’ — późna (okres wegetacji ok. 140 dni), bardzo dobra do przechowywania, nawet do połowy kwietnia bez utraty barwy, do kiszenia i do bezpośredniego spożycia; główki kuliste, zwięzłe, 2.5 kg, odporne na pękanie, głąb zewnętrzny wysoki, liście nie dotykają ziemi #3
- ◔ ‘Kamienna Głowa’ — późna, zbiór 150 – 160 dni od wysadzenia rozsady, plenna, do kwaszenia i przechowywania; główki bardzo duże, do 3 – 4 kg, ścisłe, kuliste, niska skłonność do pękania #3
- ▫ ‘Korund’ — późna, okres wegetacji 140 dni, na świeży rynek i do przechowywania; tolerancyjna wobec wciornastków, czerni krzyżowych i mączniaka rzekomego; główki kuliste, 2.5 kg, wyrównane kształtem i wagą, wnętrze zwarte, białe
- ▫ ‘Szarada Późna F1’ — późna, do przechowywania, kwaszenia (dobry smak i wygląd kiszonki) i bezpośredniego spożycia; główki wyrównane, duże, 3 – 4 kg, zwięzłe, twarde, na średnio wysokim głąbie, odporne na pękanie, liście okrywające zielone, średnio owoszczone