kapusta włoska

kapusta włoska · kapusta warzywna włoska · Brassica oleracea L. var. sabauda L. ·
Brassica bullata var. sabauda · Brassica oleracea L. ssp. capitata (L.) Duchesne var. sabauda · Brassica olerracea L. var. bullata
na stronie — uprawa · wartość · zbiór i przechowywanie · odmiany · znaleziska

uprawa

Grupa odmian kapusty podobnych do kapusty głowiastej ale o liściach silnie pomarszczonych, o nierównej, dołkowanej powierzchni.
Uprawia się tak samo jak kapustę głowiastą.

space

wartość

Kapusta włoska jest bardziej wartościowa niż kapusta głowiasta. Ma wyższą zawartość składników odżywczych. Jest delikatniejsza i smaczniejsza.

Grupa użytkowa: warzywa · warzywa kapustne

zbiór i przechowywanie

Podobnie jak w przypadku kapusty głowiastej można zbierać wczesną kapustę w fazie słabo zawiązanej głowy do bezpośredniego spożycia z możliwością krótkiego, kilkudniowego przechowywania.

space

odmiany

Zróżnicowanie odmian jest podobne jak w przypadku kapusty głowiastej. Różnią się okresem wegetacji do dojrzałości zbiorczej: wczesne - 60-90 dni wegetacji, średnio wczesne 100-120 dni, średnio późne i późne - do 160 dni.

space

Grupa użytkowa: warzywa · warzywa kapustne

Analiza dostępności nasion (form i odmian #4):
• bez odmiany · ‘Langedijker Dauerwir’ · ‘Langedijska’ · ‘Mira Polana F1’ · ‘Vertus 2’

Brassica oleracea var. sabauda
odmiana włoska
Brassica oleracea var. sabauda (kapusta włoska)
kapusta włoska (Brassica oleracea var. sabauda) botanicznie nie jest kapustą głowiastą (Brassica oleracea var. capitata), chociaż tworzy głowy
Brassica oleracea var. sabauda (kapusta włoska)
odm. Auberviiliers F1

wybrane okazy · selected collections

znalezisko 20130000.W186_13.13 - Brassica oleracea var. sabauda (kapusta włoska); Wrocław
130000-W186_13
leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Auberviiliers F1/ #2