dynia figolistna · Cucurbita ficifolia

Cucurbita ficifolia Bouché
na stronie — uprawa · odmiany · zbiór i wykorzystanie · uwagi · znaleziska

uprawa

Treść tej strony zredagowana na podstawie tekstu przesłanego przez Wojciecha Maksymiliana Szymańskiego, uprawiającego ten gatunek w warunkach Polski południowo-centralnej.
Cucurbita ficifolia (dynia figolistna)
W miejscu pochodzenia (Peru) to wieloletnie pnącze dostosowane do umiarkowanego klimatu gór obu Ameryk (od Chile do Kalifornii). Liście przypominają w kształcie liście figowca (Ficus carica). Dynia figolistna rośnie u nas bardzo dobrze. Wcześnie zaczyna kwitnąć i zawiązywać owoce i daje duży plon (zwykle 2-5 owoców z rośliny).

space

odmiany

Siewki dyni tego gatunku są wykorzystywane jako podkładka do szczepienia ogórków. Ma to znaczenie w intensywnej szklarniowej uprawie ogórków bo przyśpieszenia wzrost i plonowania oraz unika się grzybowych chorób korzeni na które ogórek jest bardziej wrażliwy.
Cucurbita ficifolia (dynia figolistna)
Owoce większości odmian mają 15-20cm długości i ważą około 1.5-2.5 kg. Kształt ich jest owalny, są nieco dłuższe niż szerokie.

space

Najpopularniejsza jest odmiana o zielonej, biało nakrapianej skórce, śnieżnobiałym miąższu i czarnych nasionach, która kwitnie przez cały rok (także przy długim dniu).

zbiór i wykorzystanie

Cucurbita ficifolia (dynia figolistna)
Cucurbita ficifolia (dynia figolistna)
Owoce dyni figolistnej można wykorzystywać podobnie jak inne dynie – niedojrzałe można przyrządzać tak jak cukinię. Miąższ w pełni dojrzałych może być marynowane w occie z cukrem, goździkami i cynamonem (tak przygotowane przypominają swoją konsystencją niedojrzały kokos). Nasiona, kwiaty i młode pędy też są jadalne.

space

uwagi

wybrane okazy · selected collections

znalezisko 00010000.11.wmsz - Cucurbita ficifolia (dynia figolistna)
wmsz.11
leg. Wojciech Maksymilian Szymański #13