ketmia jadalna · Hibiscus esculentus

okra · Hibiscus esculentus L.
Hibiscus esculentus (ketmia jadalna)

2012, ogród, Wrocław; copyright © by Marek Snowarski

wymagania i uprawa

Wymaga stanowiska słonecznego, ciepłego. Gleba żyzna, przepuszczalna; odczyn obojętny. W naszym klimacie stosunkowo najlepiej wychodzi pod osłonami.

space

Analiza dostępności nasion (form i odmian #1):
• bez odmiany ·

właściwości i zastosowanie

Hibiscus esculentus (ketmia jadalna)

Pochodzi ze strefy tropikalnej. W tropikach i subtropikach jest szeroko uprawiana jako warzywo (przyrządza się niedojrzałe owoce). Je się je po ugotowaniu lub usmażeniu. U nas możłiwa amatorska uprawa w szczególnie ciepłych lokalizacjach i to raczej pod osłonami.

space

Grupa użytkowa: kwiaty jednoroczne z rozsady · warzywa

moim zdaniem

Tylko dla sportu (i to wyczynowego).
Uprawiałem w 2012r. z samodzielnie przygotowanej rozsady z nasion. Dalej rosła w gruncie. Urosło tak mniej więcej karłowato. Rzeczywiście, jest to warzywo zupełnie nie z naszego klimatu i bez większej pod tym względem elastyczności adaptacyjnej. Wybitnie ciepłolubne; nieco lepszy efekt byłby pod folią ale i tam pewnie bez rewelacji.

space

znalezisko 20120000.K95_12.12 - Hibiscus esculentus (ketmia jadalna); ogród, Wrocław

5f · 20120000.K95_12.12
leg. Marek Snowarski
/ogród, Wrocław/