pachnotka półkrzewiasta · Perilla frutescens

(potocznie: pachnotka zwyczajna) · Perilla frutescens (L.) Britton
Perilla frutescens (pachnotka półkrzewiasta)
05.08.2007 copyright © by Jacek Soboń

zastosowanie

Pochodzi ze strefy tropikalnej Azji Południowo-Wschodniej. Jest tam szeroko uprawiana jako przyprawa. U nas może być uprawiana z rozsady jako jednoroczny kwiat ozdobny z liści oraz jako przyprawa. Roślina o szerokim krzaczkowatym pokroju, do 60 cm wysokości.

space

Na rabaty kwiatowe, zwłaszcza na wysokie obwódki lub jako ozdobne same w sobie oryginalne grupy w obrębie rabaty albo szpalery. Można uprawiać w pojemnikach. Cięte nadają się na dodatek do bukietów tzw. zieleń cięta.

Grupy użytkowe: kwiaty jednoroczne z rozsady · ozdobne z liści · do uprawy w pojemnikach · jednoroczne na kwiat cięty · wysokość 60-100 cm · kwitnienie: 9-10

wymagania i uprawa

Stanowisko słoneczne, ciepłe. Gleba żyzna, dostatecznie wilgotna, nie wysychająca; odczyn obojętny.

space

Wymagania: światło · pełne słońce · woda · gleba przeciętnie wilgotna lub gleba wilgotna · ciepło · miejsce wybitnie ciepłe · próchnica · gleba mineralno-próchnicza, zasobna w humus · żyzność · podłoże żyzne lub podłoże bardzo żyzne

Analiza dostępności nasion (form i odmian #1):
• bez odmiany ·

jako przyprawa

Młode ziele i liście o specyficznym miętowo-cynamonowym aromacie, są tradycyjnie używane w kuchni Dalekiego Wschodu jako przyprawa i dodatek do potraw. To japońskie shiso (odmiana zielona do Aojiso, purpurowo to Akajiso, jest używana do barwienie potraw).

space