atlas-roslin.pl

rośliny przyprawowe

rośliny przyprawowe uprawiane w Polsce

Rośliny przyprawowe uprawiane są z uwagi na swój specyficzny aromat (zapach i smak). Odpowiednie, świeże lub przetworzone części (owoce, nasiona, liście, kora, itd.) roślin przyprawowych są przyprawą która służy do poprawy smaku potraw. Większość przypraw pochodzi spoza naszej strefy klimatycznej (np. cynamon, wanilia, goździki, pieprz). Obok częściej stosowanych przypraw są wśród roślin krajowych rośliny przyprawowe o znaczeniu historycznym, obecnie rzadko używane.

Substancje chemiczne zawarte w przyprawach są przeważnie w większej ilości silnie drażniące i mogą wywoływać alergiczne podrażnienia lub zatrucia o różnym przebiegu. Dlatego przyprawy należy stosować tak jak sama ich nazwa wskazuje - jako niewielki dodatek a nie danie główne - dotyczy to w szczególności dziko rosnących roślin przyprawowych.

rośliny przyprawowe uprawiane w Polsce

objaśnienie skrótów

dziko rosnące rośliny przyprawowe

Przyprawy należy stosować tak jak sama nazwa wskazuje - jako przyprawę a nie danie główne. Wiele z nich w większych dawkach działa drażniąco na przewód pokarmowy lub może wywołać zatrucia.

dziko rosnące rośliny przyprawowe

Acorus calamus (tatarak zwyczajny)
fau2/2
Acorus calamus
tatarak zwyczajny

przyprawą są świeże lub wysuszone kłącza, mają intensywny, swoisty zapach i gorzki smak
Allium ursinum (czosnek niedźwiedzi)
f2 § fu/2
Allium ursinum
czosnek niedźwiedzi

przyprawą o stosunkowo słabo czosnkowym aromacie są młode liście i nierozwinięte kwiatostany
Juniperus communis (jałowiec pospolity)
f2 fu29/32
Juniperus communis
jałowiec pospolity

owoce i igły są trujące, w niewielkiej ilości wysuszone owoce są stosowane jako aromatyczna przyprawa
Rosa (róża)
f15 u316/46
Rosa
róża

płatki suszone lub konserwowane w cukrze są używane jako aromatyzująca przyprawa do wyrobów cukierniczych
objaśnienie skrótów

dziko rosnące zapomniane rośliny przyprawowe dla amatorów

Achillea millefolium (krwawnik pospolity (s.str.))
fu2
Achillea millefolium
krwa. pospolity (s.st.

świeże liście i suszone kwiatostany stosowane w niedużej ilości są gorzkawą silnie aromatyczną przyprawą, w większej ilości są toksyczne
Polygonum hydropiper (rdest ostrogorzki)
f
Polygonu. hydropiper
rdest ostrogorzki

ziele o palącym smaku jest stosowane jako pikantna przyprawa, korzeń jest trujący
Glechoma hederacea (bluszczyk kurdybanek)
fu3/8
Glechoma hederacea
bluszczy. kurdybane.

młode pędy i liście są stosowane jako przyprawa o silnym korzennym aromacie, jest gorzkawy w smaku
Alliaria petiolata (czosnaczek pospolity)
f
Alliaria petiolata
czosnaczek pospolity

młode liście, pędy lub nasiona są pikantą przyprawą, o zapachu przypominającym czosnek
Geum urbanum (kuklik pospolity)
f
Geum urbanum
kuklik pospolity

kłącze o goździkowym aromacie
Geum rivale (kuklik zwisły)
fu2/1
Geum rivale
kuklik zwisły

kłącze o goździkowym aromacie
Oxalis acetosella (szczawik zajęczy)
fu/1
Oxalis acetosella
szczawik zajęczy

do zakwaszania, nie używać w większej ilości z uwagi na znaczną zawartość toksycznego kwasu szczawiowego
Pimpinella saxifraga ssp. saxifraga (biedrzeniec mniejszy typowy)
f
Pimpi. saxifraga saxi.
biedrze. mniejszy ty.

świeże liście używane jako przyprawa o specyficznym aromacie, także suszony korzeń
Pimpinella major (biedrzeniec wielki)
f
Pimpinella major
biedrzeniec wielki

świeże liście używane jako przyprawa o specyficznym aromacie, także suszony korzeń
objaśnienie skrótów
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji