rośliny przyprawowe uprawiane w Polsce

Substancje chemiczne zawarte w przyprawach są przeważnie w większej ilości silnie drażniące i mogą wywoływać alergiczne podrażnienia lub zatrucia o różnym przebiegu. Dlatego przyprawy należy stosować tak jak sama ich nazwa wskazuje - jako niewielki dodatek a nie danie główne - dotyczy to w szczególności dziko rosnących roślin przyprawowych.

dziko rosnące rośliny przyprawowe

Przyprawy należy stosować tak jak sama nazwa wskazuje - jako przyprawę a nie danie główne. Wiele z nich w większych dawkach działa drażniąco na przewód pokarmowy lub może wywołać zatrucia.

Acorus calamus (tatarak zwyczajny)
przyprawą są świeże lub wysuszone kłącza, mają intensywny, swoisty zapach i gorzki smak

Allium ursinum (czosnek niedźwiedzi)
przyprawą o stosunkowo słabo czosnkowym aromacie są młode liście i nierozwinięte kwiatostany

Juniperus communis (jałowiec pospolity)
owoce i igły są trujące, w niewielkiej ilości wysuszone owoce są stosowane jako aromatyczna przyprawa

Rosa (róża)
płatki suszone lub konserwowane w cukrze są używane jako aromatyzująca przyprawa do wyrobów cukierniczych

dziko rosnące zapomniane rośliny przyprawowe dla amatorów

Achillea millefolium (krwawnik pospolity (s.str.))
świeże liście i suszone kwiatostany stosowane w niedużej ilości są gorzkawą silnie aromatyczną przyprawą, w większej ilości są toksyczne

Polygonum hydropiper (rdest ostrogorzki)
ziele o palącym smaku jest stosowane jako pikantna przyprawa, korzeń jest trujący

Glechoma hederacea (bluszczyk kurdybanek)
młode pędy i liście są stosowane jako przyprawa o silnym korzennym aromacie, jest gorzkawy w smaku

Alliaria petiolata (czosnaczek pospolity)
młode liście, pędy lub nasiona są pikantą przyprawą, o zapachu przypominającym czosnek

Geum urbanum (kuklik pospolity)
kłącze o goździkowym aromacie

Geum rivale (kuklik zwisły)
kłącze o goździkowym aromacie

Oxalis acetosella (szczawik zajęczy)
do zawkaszania, nie używać w większej ilości z uwagi na znaczną zawartość toksycznego kwasu szczawiowego

Pimpinella saxifraga ssp. saxifraga (biedrzeniec mniejszy typowy)
świeże liście używane jako przyprawa o specyficznym aromacie, także suszony korzeń

Pimpinella major (biedrzeniec wielki)
świeże liście używane jako przyprawa o specyficznym aromacie, także suszony korzeń