takson uprawiany, nie ujęty w czekliście 2002 [24]

Satureja hortensis L.

cząber ogrodowy
Satureja hortensis (cząber ogrodowy)
2012, ogród, Wrocław; copyright © by Marek Snowarski
Satureja hortensis (cząber ogrodowy)
Satureja hortensis (cząber ogrodowy)
Satureja hortensis (cząber ogrodowy)

wymagania i uprawa

Stanowisko słoneczne, ciepłe. Gleba żyzna, przepuszczalna, stale dostatecznie wilgotna; odczyn obojętny lub zasadowy.

space

Do suszenia ścina się pędy w początku kwitnienia, z pozostawieniem kilkunastu centymetrów nad ziemią. Po pierwszym ścięciu pędy odbijają i można uzyskać drugi zbiór.

Analiza dostępności nasion (form i odmian #1):
• bez odmiany ·

właściwości i zastosowanie

Roślina jednoletnia z rejonu śródziemnomorskiego gdzie rośnie na wapiennych skałach. Pokrój krzaczkowaty, 30-60 cm wysokości, pędy silnie rozgałęziające się. Najczęściej uprawiany z tego rodzaju gatunek przyprawowy o specyficznym, korzennym, nieco ostrym aromacie; wyżej ceniony od podobnego ale bardziej gorzkiego, bylinowego cząbru górskiego (Satureja montana).

space

Do uprawy w pojemnikach lub na rabacie ziołowej. Na przyprawę można użytkować ziele rośliny na świeżo lub po ususzeniu. Przyprawy tej dodaje się do gotowej potrawy lub pod koniec przygotowania.

Grupa użytkowa: kwiaty jednoroczne wysiewane do gruntu · do uprawy w pojemnikach

moim zdaniem

Genialna przyprawa, powinna być podstawą dosmaczania ciężkich mięsnych i temu podobnych dań. Rewelacyjny aromat; banalnie prosta w uprawie.
Uprawiałem w 2012r. w donicy, z nasion. Rośnie bez problemu tworząc niewielką, foremną krzewinkę. Tak posadzony może, sam w sobie, stanowić ozdobę balkonu czy tarasu. Jednak jest to przede wszystkim fantastyczna przyprawa. W moim odczuciu o przyprawa o idealnym aromacie, tego rodzaju że dosłownie „ślinka leci”, do przyprawiania mięs, sosów, twarogów, potraw z fasoli lub grochu, niektórych marynat warzywnych itp. potraw. Smak jest palący i nieco gorzkawy a zapach bardzo intensywny aromatyczny, tak że dla właściwego efektu nie należy przesadzać z ilością.

space

Pędy, poza najmłodszą przyrastającą częścią, szybko drewnieją. Obficie tworzy nasiona i je osypuje. Nasiona kiełkują jeszcze w tym samym roku jesienią. Warto więc w końcu sezonu wnieść doniczkę lub skrzynkę aby późną jesienią wykorzystać jako świeżą przyprawę z siewek cząbru. Na parapecie nie uzyskamy tego samego co w pełnym słońcu ale zawsze co świeże to świeże.

space

wybrane okazy · selected collections

znalezisko 20120000.K81_12.12 - Satureja hortensis (cząber ogrodowy); ogród, Wrocław
120000-K81_12
leg. Marek Snowarski
/ogród, Wrocław/ #10