Za jadalne przyjmujemy te gatunki roślin, które nie są trujące i pewne ich części (liście, korzenie, kłącza, owoce lub nasiona) są jadalne. Wartość odżywcza i smakowa jest zróżnicowana, zależy głównie od gatunku i wieku rośliny - starsze pędy i liście są zwykle bardziej włókniste i mniej smaczne. Pewne znaczenie ma też miejsce wyrastania, kondycja rośliny, sposób zbioru, przenoszenia i przechowywania oraz przetwarzania na danie do jedzenia. Niektóre gatunki roślin każdy zje ze smakiem i przyjemnością (np. młodą pokrzywę zwyczajną (Urtica dioica)), inne mogą być po prostu niesmaczne, są mniej lub bardziej włókniste i często gorzkawe - wymagają zaparcia badacza smaków lub surwiwalowej wytrwałości.
ekologiczne zbieranie
Przy pozyskiwaniu roślin lub ich części z dzikich stanowisk należy tak działać aby minimalizować możliwe niekorzystne skutki. W szczególności nie wolno naruszać istotnie liczebności roślin danego gatunku w danym miejscu. Należy ograniczać się do roślin pospolitych, występujących w dużej liczbie na danym stanowisku. Jest to w szczególnie ważne jeśli pozyskuje się w sposób niszczący dany egzemplarz (np. gdy potrzebny jest korzeń lub kłącze albo bulwa). Pozyskiwanie nasion, owoców lub liści czyni zwykle mniejszą szkodę.Ze względów prawnych nie wolno zbierać roślin chronionych, ale też i wszystkich roślin rosnących na terenach ochrony przyrody - w rezerwatach, Parkach Narodowych itd. Ze względów etycznych nie należy zbierać roślin rzadkich, np. ujętych na czerwonej liście i innych tego rodzaju wykazach.
bezpieczne zbieranie
Zbierając dzikie rośliny jadalne trzeba być pewnym tego co się zbiera. Jest wiele gatunków silnie trujących roślin nieraz podobnych częścią cech do jadalnych.Należy zachować zasad higieny - produkty i ręce umyć przed przyrządzaniem potrawy. Podczas zbierania, podobnie jak przy wszystkich pracach gdzie jest kontakt z ziemią, należy unikać skaleczeń. Jeśli już się zdarzą to stosownie zabezpieczyć skaleczenie i sprawdzić czy ma się aktualne szczepienie przeciwtężcowe.
dziko rosnące owoce jadalne · zioła przyprawowe · rośliny trujące
jako warzywo sałatkowe i na zupę
![]() Malva sylvestris (ślaz dziki) |
![]() Malva neglecta (ślaz zaniedbany) |
![]() Aegopodium podagraria (podagrycznik pospolity) |
![]() Rumex acetosa (szczaw zwyczajny) |
![]() Rumex acetosella (szczaw polny) |
![]() Atriplex hortensis (łoboda ogrodowa) |
![]() Chenopodium album agg. (komosa biała (agg.)) |
![]() Heracleum sphondylium (barszcz zwyczajny (agg.)) |
![]() Portulaca oleracea (portulaka pospolita) |
![]() Humulus lupulus (chmiel zwyczajny) |
![]() Pulmonaria officinalis (miodunka plamista) |
![]() Stellaria media (gwiazdnica pospolita) |
![]() Taraxacum sect. Ruderalia (mniszek lekarski (coll.)) |
![]() Tussilago farfara (podbiał pospolity) |
![]() Alchemilla (przywrotnik) |
![]() Valerianella locusta (roszpunka warzywna) |
![]() Urtica dioica (pokrzywa zwyczajna) |
![]() Urtica urens (pokrzywa żegawka) |
jako warzywo korzeniowe
![]() Taraxacum sect. Ruderalia (mniszek lekarski (coll.)) |
![]() Arctium lappa (łopian większy) |
![]() Chamaenerion angustifolium (wierzbówka kiprzyca) |
![]() Stachys palustris (czyściec błotny) |
inne
![]() Betula pendula (brzoza brodawkowata) |
![]() Glyceria fluitans (manna jadalna) |