atlas-roslin.pl
takson rodzimy lub trwale zadomowiony [24][491]

Humulus lupulus L. [🔉 hu·mu·lus]

chmiel zwyczajny
Humulus lupulus (chmiel zwyczajny)
ogr.zielny Niemcy; copyright © by Jarosław Makowski
Humulus lupulus (chmiel zwyczajny)
Humulus lupulus (chmiel zwyczajny)
Humulus lupulus (chmiel zwyczajny)
Humulus lupulus (chmiel zwyczajny)
przysadki od strony doosiowej (widoczny owoc) i odosiowej, u nasady żółte gruczoły lupulinowe
Humulus lupulus (chmiel zwyczajny)
Humulus lupulus (chmiel zwyczajny)
Humulus lupulus (chmiel zwyczajny)
Humulus lupulus (chmiel zwyczajny)
kwiatostan męski
Humulus lupulus (chmiel zwyczajny)
Humulus lupulus (chmiel zwyczajny)
pędy w zimie
Humulus lupulus (chmiel zwyczajny)
Humulus lupulus (chmiel zwyczajny)
Humulus lupulus (chmiel zwyczajny)
Humulus lupulus (chmiel zwyczajny)
XL
Humulus lupulus (chmiel zwyczajny)
Humulus lupulus (chmiel zwyczajny)
gruczoły lupulinowe na przysadce
Wieloletnie dwupienne pnącze o silnych jednorocznych pędach do 3 – 5 (10) m wysokości i podziemnej karpie. Pędy szorstkie, z zadziorkami.

space

Różne części rośliny z żółtawymi włoskami gruczołowatymi, w szczególności szyszkowate kwiatostany żeńskie. Przysadki kwiatów słupkowych po przekwitnięciu żółtawe, suchobłoniaste, szpiczaste, krótko miękko owłosione, w nasadzie z żółtymi gruczołkami. Niełupki do 3 mm długości.

space

występowanie

wystepowanie
o mapie występowania
Humulus lupulus (chmiel zwyczajny)
chmielnik, plantacja chmielu
ekologiczne liczby wskaźnikowe Humulus lupulus (chmiel zwyczajny)
W wilgotnych lasach i zaroślach, często nad wodami. Roślina przemysłowa uprawiana na plantacjach — chmielnikach. Pozyskuje się żeńskie owocostany („szyszki chmielowe”). Zawierają one substancje aromatyczne używane jako dodatek smakowy przy produkcji piwa.

Gatunek wyróżniający (D.) dla:

space_elw

Stałość w zdjęciach fitosocjologicznych dla wybranych syntaksonów [7]:

space_elw

Różne parametry ekologiczne, z objaśnieniem - opisowym rozwinięciem tekstowym, są podane tekstem po zalogowaniu.

wybrane okazy · selected collections

znalezisko 00010000.10_11_24.jmak - Humulus lupulus (chmiel zwyczajny); ogr.zielny Niemcy
10_11_24
leg. Jarosław Makowski
/ogr.zielny Niemcy/ #5
znalezisko 20030817.12.bl - Humulus lupulus (chmiel zwyczajny)
030817-12
leg. Barbara Łotocka #11
znalezisko 00010000.09_10_4.jmak - Humulus lupulus (chmiel zwyczajny); Sigmaringen Niemcy
09_10_4
leg. Jarosław Makowski
/Sigmaringen Niemcy/ #9
znalezisko 00010000.10_13_75.jmak - Humulus lupulus (chmiel zwyczajny); ogr. zielny; Niemcy
10_13_75
leg. Jarosław Makowski
/ogr. zielny; Niemcy/ #2
znalezisko 20130000.hmlp_13.13 - Humulus lupulus (chmiel zwyczajny); Wrocław
130000-hmlp_13
leg. Marek Snowarski
/Wrocław/ #7
znalezisko 00010000.330.jmak - Humulus lupulus (chmiel zwyczajny)
330
leg. Jarosław Makowski #6
znalezisko 20220516.3.22 - Humulus lupulus (chmiel zwyczajny); Arboretum Bolestraszyce
220516-3
leg. Marek Snowarski
/Arboretum Bolestraszyce/ #2

właściwości i zastosowanie

wymagania uprawa Humulus lupulus (chmiel zwyczajny)
🌱
Rodzima, a w zasadzie dawno zdziczała i zadomowiona roślina uprawna, rzadko uprawiana w roli ozdobnego z liści, bylinowego pnącza z zimującą karpą — pędy na zimę zamierają. Pod koniec wiosny szybko tworzy długie, wielometrowe pędy. W uprawie znajduje się ozdobna odmiana o złotożółtych liściach (‘Aureus’).

space

Szyszki stosuje się w browarnictwie jako dodatek smakowy, ułatwiający fermentację i zwiększający trwałość piwa.

space

wymagania i uprawa

🌸Wymagania (optimum rozwoju/konkurencyjności na naturalnych stanowiskach wg ekologicznych liczb wskaźnikowych): światło — półcień • woda — gleba wilgotna lub gleba mokra • próchnica — gleba mineralno-próchnicza, zasobna w humus lub gleba organiczna, humusowa, torfowa • ciepło — miejsce przeciętnie ciepłe • zwięzłość — gleba średnio zwięzła • żyzność — podłoże żyzne lub podłoże bardzo żyzne
Stanowisko słoneczne, odmiana typowa o całych zielonych liściach może też rosnąć w zacienieniu. Gleba żyzna, stale wilgotna; odczyn obojętny.

space

Rozmnaża się przez podział karpy

🌱🌸
opcje Bazaru

odmiany (form i odmian #1) analiza dostępności roślin