Byliny cebulowe z Ameryki Północnej, jeden gatunek z Ameryki Południowej.
Cebula duże, zwykle 4-9 cm średnicy. Wokół nich tworzą się cebule przybyszowe.
Stanowisko słoneczne lub nieco ocienione.
Gleba w okresie jesienno-wiosennym powinna być stale dostatecznie wilgotna, szczególnie istotne jest to wiosną i w czasie kwitnienie. W razie suszy koniecznie podlewać.
Poza tym podobne w uprawie do tulipanów (Tulipa), z tym że nie należy corocznie wykopywać cebul.
Zaleca się wykopywanie ich co kilka lat, gdy zaczyna się tworzyć kępa z większą liczbą liści i słabiej kwitnąca.
Cebule wykopuje się w okresie letniego spoczynku. Wokół cebul głównych tworzą się drobne przybyszowe. Do dalszej uprawy zostawiamy tylko największe — bo te będą od razu kwitły w kolejnym sezonie.
Rozdzielanie należy wykonywać ostrożnie aby nie uszkodzić.
Gdy w grę wchodzi rozsadzenie we własnym ogrodzie to najlepiej z ponownym zakopaniem nie zwlekać, bo cebule są słabo chronione przez wysychaniem. W razie potrzeby dłuższego przechowania cebule, trzeba je przesuszyć i przechowywać na sucho, w temperaturze pokojowej. Cebule sadzi się we wrześniu, na głębokość ok. 8-10 cm, licząc od szczytu cebuli, w rozstawie co 10-15 cm. Najlepiej wyglądają w większej grupie.
🌱 Sadzenie, wysiew, rozmnażanie:
z nasion [po zbiorze lub wiosną]
przez podział [klonu cebul w czasie letniego spoczynku (lipiec-sierpień), sadzić od razu lub późną jesienią]