takson rodzimy lub trwale zadomowiony [24]
· Czerwona Lista — CR–krytycznie zagrożony
· Czerwona Księga — CR–krytycznie zagrożony

Carduus ×lobulatus Borbás

oset klapowany
Carduus lobulatus Borbás (2)
na stronie — występowanie · znaleziska
Carduus ×lobulatus (oset klapowany)
wąwóz Sobczański (Pieniny); copyright © by Stefan Michalik
Carduus ×lobulatus (oset klapowany)
Carduus ×lobulatus (oset klapowany)
XL
Carduus ×lobulatus (oset klapowany)
XL
Carduus ×lobulatus (oset klapowany)
XL
Carduus ×lobulatus (oset klapowany)
Carduus ×lobulatus (oset klapowany)
XL
Carduus ×lobulatus (oset klapowany)
XL

występowanie

wystepowanie
o mapie występowania

Statusy czerwonej listy 2016r. [311]:

CR – krytycznie zagrożony.
Na liście z 2006r. takson miał status — V – narażony na wymarcie

Podstawy przyznania kategorii zagrożenia:
D1. populacja bardzo mała, liczba dojrzałych osobników ≤50.

znalezisko 00010000.2.jkr - Carduus ×lobulatus (oset klapowany); wąwóz Sobczański (Pieniny)
2f · 00010000.2.jkr
leg. Stefan Michalik
/wąwóz Sobczański (Pieniny)/
znalezisko 19750828.KRAM359260.jkr - Carduus ×lobulatus (oset klapowany); Pieniny, Wąwóz Sobczański
5f · 19750828.KRAM359260.jkr
leg. K. Zarzycki
/Pieniny, Wąwóz Sobczański/
znalezisko 19900712.KRAM528168.jkr - Carduus ×lobulatus (oset klapowany); Pieniny, Wąwóz Sobczański
3f · 19900712.KRAM528168.jkr
leg.  
/Pieniny, Wąwóz Sobczański/
znalezisko 19750828.KRAM359275.jkr - Carduus ×lobulatus (oset klapowany); Pieniny, Wąwóz Sobczański
1f · 19750828.KRAM359275.jkr
leg. K. Zarzycki
/Pieniny, Wąwóz Sobczański/