uprawa
Pasternak jest uprawiany z siewu nasion na miejsce stałe. Nasiona kiełkują od temperatury powyżej 5°C. Z uwagi na długi okres wschodów wysiewa się je możliwie wcześnie, w zależności od warunków od końca lutego do połowy kwietnia; można też siać późną jesienią.
Przerywa się w fazie 4-5 liści, na 6-8 cm.
zmianowanie
Roślina poprzedzająca nie ma większego znaczenia ale ze względów fitosanitarnych nie jest zalecana uprawa po roślinach korzeniowych. Ważne jest aby gleba nie była zachwaszczona. Pasternak długo i nierównomiernie kiełkuje a początkowy wzrost jest powolny, stąd wrażliwość na zachwaszczenie.
wymagania
Pasternak jest rośliną naszego klimatu, jego dzikie formy pospolicie występują na terenach trawiastych. Jest w zupełności mrozoodporny i zimuje w gruncie bez przykrycia. Wymagania cieplne są niskie, optymalna temperatura wzrostu to 16-18°C. Nasiona kiełkują w temperaturze około 5°C. Siewki znoszą przymrozki do -8°C.
Wymagania wodne są wysokie, zwłaszcza w okresie letnim.
Częścią użytkową jest korzeń spichrzowy przypominający bardzo duży korzeń pietruszki. Liście mogą być wykorzystane na paszę.
Korzenie są długie, podkopuje się je głęboko. Są kruche więc z wyczuciem wyciąga się je i odcina liście pozostawiając kilka mm nad główką korzenia. Korzenie dobrze przechowują się. Przesypane wilgotnym piaskiem i w temperaturze około zera stopni mogą być przechowywane do 6 miesięcy.
odmiany
⇈
🌸
🔆 miejsce: ☀ słoneczne • 🌤 słoneczne, nieco ocienione • chłodne
💧 woda: gleba przeciętnie wilgotna (świeża) • gleba dostatecznie wilgotna • nie znosi gleby podmokłej
☷ gleba: głęboka • przeciętna ogrodowa • próchniczna • ciężka (gliniasta/ilasta) • odczyn zbliżony do obojętnego • nie toleruje kwaśnej
Odmiany różnią się długością okresu wegetacji, kształtem i długością korzenia. W Polsce dostępna jest niemal wyłącznie odmiana , jest ona późna i plenna, zdatna przede wszystkim do spożycia zimowego i na paszę.
🌱 Sadzenie, wysiew, rozmnażanie:
wysiew nasion do gruntu [koniec lutego - połowa kwietnia lub wysiew późną jesienią]
⇈
🌱
🌸 opcje Bazaru
odmiany (form i odmian #2) analiza dostępności nasion
- ▫ ‘Lech’ — odmiana typu 'White', dla przemysłu na susz lub do bezpośredniego spożycia; korzenie średnio długie, bez skłonności do rozgałęzień, stożkowate, skórka biała, miąższ biały, silnie aromatyczny; liście zielone, ogonek liściowy średniej długości
- ○ ‘Półdługi Biały’ #2
wybrane okazy · selected collections ⇈

#2
leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Półdługi Biały/

#4
leg. Adam Dobrzański