rabarbar

rabarbar kędzierzawy · rzewień kędzierzawy · Rheum rhabarbarum L.
na stronie — uprawa · wymagania · zbiór · wartość · odmiany · znaleziska

uprawa

W jednym gramie znajduje się 70-110 nasion. Nasiona zachowują zdolność kiełkowania przez 3 lata.
Rheum rhabarbarum (rabarbar kędzierzawy)
z pędami kwiatostanowymi
Rabarbar jest wieloletnią byliną z zimującą karpą złożoną z silnych korzeni spichrzowych, skróconej łodygi i pąków zimujących. W okresie wegetacji wyrastają z niej duże liście o grubych, jadalnych ogonkach liściowych oraz wysokie pędy kwiatostanowe.

space

Rozstawa sadzenia powinna być tak dobrana aby rośliny zakrywały swoimi liśćmi całą glebę, co głuszy chwasty. W zależności od rosłości odmiany i żyzności gleby odległość pomiędzy roślinami może być od 1 do 2 metrów.

space

Pędy kwiatostanowe w miarę ich tworzenia należy wyłamywać (nie wycinać) wraz z przylegającym liśćmi.

wymagania

Rheum rhabarbarum
gatka
Karpy rabarbaru są w pełni mrozoodporne. Rośliny rozpoczynają wzrost gdy tylko rozmarznie gleba i wyrastające pąki, w tym czasie znoszą spadki temperatury do -10°C. Jesienią części naziemne giną przy spadku temperatury poniżej -3°C.

space

Wymagania świetlne są umiarkowane. Bujniej rośnie w pełnym słońcu i daje tam wcześniejszy plon, ale też dobrze radzi sobie w zacienieniu.

space

zbiór

Rabarbar jest długowieczną byliną. Eksploatuje się go od drugiego roku uprawy i przez kilkanaście lat, do czasu gdy ogonki nie robią się nazbyt drobne. W pierwszym roku zbioru przeprowadza się go krótko aby umożliwić rozrost karpy. W kolejnych latach można pozyskiwać ogonki liściowe aż do połowy lipca, po tym terminie należy umożliwić karpie gromadzenie zapasów na kolejny sezon. Ogonki liściowe wyrosłe w niższej temperaturze mają bardziej czerwone zabarwienie skórki.

space

W temperaturze zbliżonej do zera i przy wysokiej wilgotności powietrza, można przechowywać ogonki do kilku tygodni.

wartość

Rabarbar jest atrakcyjny z uwagi na to że jest jednym z pierwszych, wczesnowiosennych warzyw i z uwagi na walory smakowe. Za kwaśny smak odpowiada głównie kwas jabłkowy. W mniejszej ilości są obecne kwas cytrynowy, octowy i szczawiowy.

space

Grupy użytkowe: byliny ogrodowe · warzywa · warzywa wieloletnie

odmiany

Odmiany różnią się wczesnością rozpoczęcia wegetacji. Ogonki liściowe mogą być mniej lub bardziej czerwono zabarwione.

Analiza dostępności roślin (form i odmian #1):
• bez odmiany · ‘(Rzewień kędzierzawy)’

wybrane okazy · selected collections

znalezisko 00010000.09_7_18.jmak - Rheum rhabarbarum (rabarbar kędzierzawy); ogród zielny, Niemcy
jmak.09_7_18
leg. Jarosław Makowski
/ogród zielny, Niemcy/ #2
znalezisko 20120512.19.12 - Rheum rhabarbarum (rabarbar kędzierzawy); ogród
120512-19
leg. Marek Snowarski
/ogród/ #2
znalezisko 20130000.W22_13.13 - Rheum rhabarbarum (rabarbar kędzierzawy); Wrocław
130000-W22_13
leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Lider/ #3
znalezisko 20130000.W185_13.13 - Rheum rhabarbarum (rabarbar kędzierzawy); Wrocław
130000-W185_13
leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Victoria/ #1