właściwości i zastosowanie

wymagania uprawowe Wisteria ×formosa (słodlin tajwański)
Takson uprawiany, nie ujęty w czekliście. [491]
🌱
Sztuczny mieszaniec ogrodniczy o cechach pośrednich; przejmuje po drugim z rodziców korzystną cechę ±jednoczesnego rozkwitania wszystkich kwiatów kwiatostanu.

space

Kwiatostany duże, wybitnie atrakcyjne, silnie pachnące. Kwitnie wcześniej od słodlinu japońskiego (Wisteria floribunda), w maju, jeszcze przed pełnym rozwojem liści i zwykle wszystkie kwiaty w gronie rozkwitają jednocześnie. Jesienią liście długo zielone, przebarwiające się żółto. Strąki szerokie, długie, zwykle utrzymują się przez całą zimę.

pachnące • roślina trująca
wysokość: do 10 (15) m
kwitnienie: maj

wymagania i uprawa

🌸
🔆 miejsce:  słoneczne • ciepłe • osłonięte (przed wiatrami)
💧 woda: gleba dostatecznie wilgotna • nie znosi przesuszania • nie znosi gleby podmokłej
☷ gleba: przeciętna ogrodowa • odczyn zbliżony do obojętnego • preferuje lekko kwaśne
❄️ zimowanie: niepewne • strefa mrozoodporności 6b
Na gleby dostatecznie wilgotne ale nie podmokłe ani ciężkie, przepuszczalne, umiarkowanie żyzne. Najlepsze są stanowiska ciepłe, osłonięte np. przy południowych ścianach budynków.

space

Rozmnaża się przez szczepienie.

🌱 Sadzenie, wysiew, rozmnażanie:

🌱 🌸

odmiany uprawne (#1) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion

Domino (‘Issai’) · odmiana ujmowana też w ramach Wisteria floribunda (słodlinu japońskiego)
‘Issai’ (Domino) · odmiana ujmowana też w ramach Wisteria floribunda (słodlinu japońskiego)
symbolami ◼ ◕ ◑ ◔ ○ ▫ pokazano częstość występowania odmiany w ofercie handlowej, od najwyższej do najniższej; nazwy na żółtym tle są linkowane do własnej strony odmiany

nomenklatura, etymologia ℹ️

poznanie znaczenia i pochodzenia nazwy ułatwia jej zapamiętanie
Wisteria ×formosa RehderWistera floribunda × sinensis(pl) słodlin tajwański · glicynia tajwańska
formsus, -a, -um (lat., adj.) — piękny; stopień najwyższy - formosissimus
literatura · references
specyfikacja literatury jest widoczna na szerszym ekranie 🛈
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji