kukurydza

kukurydza zwyczajna · Zea mays L.

uprawa

Zea mays (kukurydza zwyczajna)
zbiorowisko; fragment kwitnącego łanu kukurydzy
W warzywnictwie można uprawiać kukurydzę z siewu nasion do gruntu lub z doniczkowej rozsady.

space

Rozsadę przygotowuje się z siewu w połowie kwietnia do doniczek o średnicy 8-9 cm. Do gruntu wysadza się po ustąpieniu ryzyka wiosennych przymrozków.

zmianowanie

W uprawach wielkotowarowych na ziarno, kukurydzę często prowadzi się w monokulturze ale wymaga to intensywnych zabiegów ochrony chemicznej. Przy uprawie warzywniczej, ze względów fitosanitarnych, najkorzystniej jest zachować przynajmniej 4-letnią przerwę.

space

wymagania

Zea mays (kukurydza zwyczajna)
Kukurydza ma wysokie wymagania cieplne. Nasiona zaczynają kiełkować w temperaturze powyżej 9°C, a optymalna dla nich temperatura kiełkowania przekracza 30°C! Przymrozki poniżej -3°C uszkadzają rośliny. W temperaturze poniżej 15°C wzrost jest nikły.

space

Wymaga pełnego nasłonecznienie. Przy niewielkim nawet zacienieniu wzrost jest znacznie osłabiony.

space

zbiór i przechowywanie

Zea mays ssp. saccharata (kukurydza zwyczajna cukrowa)
odm. Dobosz (pękająca) XL
Termin zbioru zależy od sposobu użytkowania danej odmiany kukurydzy. Najwcześniejsze odmiany dojrzewają w drugiej połowie sierpnia a w uprawie przyśpieszonej z rozsady pod koniec lipca, późniejsze odmiany dojrzewają do końca sezonu wegetacji.

space

Kolby zbiera się z pozostawieniem liści ochronnych. Zaraz po zbiorze kolby muszą być schłodzone i przechowywane w temperaturze 0°C, w tej temperaturze mogą być przechowywane około tygodnia. W wyższych temperaturach bardzo szybko postępuje przekształcanie słodkich cukrów w bezsmakową skrobię.

space

wartość

Wartość energetyczna kukurydzy cukrowej jest wysoka i wynosi 90-140kcal/100g. Zawartość białka 2-4.5g/100g, tłuszczu 1.1-2.7g/100g, węglowodanów 20g/100g w tym cukry słodkie (głównie sacharoza) 5-12g/100g. Wśród węglowodanów nie ma glutenu. Jest sporo witamin i soli mineralnych.

space

odmiany

Kukurydza jest ważną rośliną w wielkoskalowej uprawie na ziarno. Pewne jej odmiany są uprawiane jako warzywa (kukurydza cukrowa i kukurydza pękająca) lub jako jednoroczne rośliny ozdobne — kukurydza ozdobna.
Poszczególne odmiany różnią się sposobem użytkowania (pastewne, warzywnicze na kolby i popcorn, ozdobne). Odmiany różnią się wysokością roślin (poniżej 1.5 m do ponad 2 m) i stopniem krzewienia, długością okresu wegetacji, długością i liczbą kolb, liczbą rzędów ziarniaków w kolbie, kształtem, barwą i wielkością ziarniaków.

space

wybrane okazy · selected collections

znalezisko 20090722.1.js - Zea mays (kukurydza zwyczajna)
20090722.1.js
leg. Jacek Soboń #3
znalezisko 20050818.3.js; Okolice Wlenia – uprawa
20050818.3.js
leg. Jacek Soboń
/Okolice Wlenia – uprawa/ #2
znalezisko 20040816.1.wm - Zea mays (kukurydza zwyczajna); Kraków; Kurdwanów; hałdy Solvaju [pole orne]
20040816.1.wm
leg. Waldemar i Maria Mazur, det. Waldemar Mazur
/Kraków; Kurdwanów; hałdy Solvaju [pole orne]/ #6