kapusta pekińska

kapusta pekińska · Brassica pekinensis (Lour.) Rupr. ·
Brassica rapa L var. pekinensis

uprawa

W 1g znajduje się 250-400 nasion. Zachowują zdolność kiełkowania przez 4-5 lat.
Brassica pekinensis (kapusta pekińska)
odm. Hilton
Kapustę pekińską uprawia się z siewu do gruntu wprost na miejsce stałe, w drugiej lub trzeciej dekadzie lipca. Jeśli pole w tym czasie jest zajęte przez roślinę poprzedzającą to możliwa jest uprawa z rozsady doniczkowej ale skutkuje to niższym plonem bo kapusta pekińska źle znosi przesadzanie.

space

Uprawa wiosenna jest ryzykowna bo w warunkach długiego dnia i niskiej temperatury kapusta pekińska tworzy pędy kwiatostanowe. Uprawę taką należy prowadzić z rozsady. Nasiona wysiewa się w marcu i prowadzi rozsadę w temperaturze >16°C, na początku kwietnia wysadza do gruntu z przykryciem agrowłókniną itp.

zmianowanie

Kapusta pekińska jest rośliną długiego dnia wymagającą stosunkowo niskich temperatur. Ma dość krótki okres wegetacji. Jest uprawiana głównie poplonowo, na zbiór jesienny, po wszystkich roślinach zwalniających pole do połowy lipca. Ze względów fitosanitarnych nie należy uprawiać jej po innych warzywach z rodziny kapustowatych (Brassicaceae).

wymagania

Brassica pekinensis (kapusta pekińska)
odm. Capitol F1 XL
Najlepiej rośnie w umiarkowanych temperaturach 16-21°C. Bardzo dobrze znosi jesienne przymrozki do -4°C, niższe temperatury też znosi ale główki są wtedy niższej jakości.

space

Jest wrażliwa na silne wiatry które mogą wywracać główki i nadrywać system korzeniowy.

zbiór i przechowywanie

Zbiera się w październiku i listopadzie przed nastaniem silniejszych mrozów. Dobrze znosi kilkustopniowe mrozy, jednak znacznie przemrożona gorzej się przechowuje. Odcina się głowy u nasady i usuwa uszkodzone oraz luźne, zewnętrzne liście.

space

wartość

Kapusta pekińska może być używana w taki sam sposób jak kapusta głowiasta, jest przy tym bardziej miękka i o łagodnym smaku. Może być spożywana na surowo w surówkach, gotowana a nawet kwaszona.

space

odmiany

Brassica pekinensis
Odmiany różnią się długością okresu wegetacji, cechami wyglądu liści i głowy, skłonnością do tworzenia pędów kwiatostanowych.

Grupa użytkowa: warzywa · warzywa kapustne

Analiza dostępności nasion (form i odmian #4):
• bez odmiany · ‘Bristol’ · ‘Capitol F1’ · ‘Hilton’ · ‘Optiko F1’ (mieszaniec Brassica rapa?!)

wybrane okazy · selected collections

znalezisko 20130000.W151_13.13 - Brassica pekinensis (kapusta pekińska); Wrocław
130000-W151_13
leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Hilton/ #3
znalezisko 20130000.W71_13.13 - Brassica pekinensis (kapusta pekińska); Wrocław
130000-W71_13
leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Capitol F1/ #1
znalezisko 20130000.W236_13.13 - Brassica pekinensis (kapusta pekińska); Wrocław
130000-W236_13
leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Yuki F1/ #1