kapusta chińska

kapusta chińska · kapusta pakchoi · Brassica chinensis ·
Brassica rapa L. var. chinensis
na stronie — uprawa · wymagania · zbiór i przechowywanie · odmiany

uprawa

Brassica chinensis (kapusta chińska)
XL
Kapusta chińska nie tworzy główek, je się liście z szerokim, mięsistym ogonkiem liściowym. Jest rośliną długiego dnia, łatwo wybijającą w pęd kwiatostanowy przy nieodpowiednim terminie uprawy. Uprawia się z siewu wprost do gruntu lub z rozsady, na zbiór wiosną lub jesienią, podobnie jak kapustę pekińską.

space

Produkcja rozsady trwa około 4 tygodnie. Przygotowuje się po połowie lipca, najlepiej aby temperatura nie przekraczała 18°C. Zbiór przeprowadza się po około 4 tygodniach od wysadzenia.

space

wymagania

Kapusta chińska ma niskie wymagania termiczne. Najlepiej rośnie w temperaturze około 15°C. Dorosłe rośliny znoszą przymrozki do -4°C.

space

Gleba powinna być żyzna i próchnicza. Odczyn zbliżony do obojętnego.

zbiór i przechowywanie

Kapusta chińska nie tworzy główek a jedynie rozetę liściową. Zbiera się ją około 4 tygodnie od wysadzenia rozsady. Nie należy zbytnio opóźniać zbioru bo pogarsza się jakość liści - tworzą się puste przestrzenie w ogonku liściowym. Ścina się całą rozetę liściową u nasady, delikatnie bo ogonki liściowe są kruche, i usuwa uszkodzone lub zbyt odstające liście.

space

odmiany

Odmiany kapusty chińskiej nie tworzą główki, dzielimy je na białoogonkowe i zielonoogonkowe. U tych drugich ogonek liściowy jest szerszy i nie wybielony. Poza tym odmiany różnią się rosłością, od karłowych 15 cm do wysokich osiągających 60 cm.

space

Grupa użytkowa: warzywa · warzywa kapustne

Analiza dostępności nasion (form i odmian #1):
• bez odmiany · ‘Pak-choi’