takson uprawiany [24]

Pimpinella anisum L.

biedrzeniec anyż anyż (potocznie: biedrzeniec)
Pimpinella anisum (biedrzeniec anyż)
ogr.zielny Niemcy; copyright © by Jarosław Makowski
Pimpinella anisum (biedrzeniec anyż)
Pimpinella anisum (biedrzeniec anyż)
Pimpinella anisum (biedrzeniec anyż)
Pimpinella anisum (biedrzeniec anyż)
Pimpinella anisum (biedrzeniec anyż)

wymagania i uprawa

Analiza dostępności nasion (form i odmian #1):
• bez odmiany ·

właściwości i zastosowanie

W medycynie używany jest Anisi fructus (owoc anyżu) — całe, dojrzałe, wysuszone rozłupnie o specyficznym zapachu nadawanym przez anetol i o słodkawym smaku. Przez destylację owoców otrzymuje się olejek eteryczny Anisi oleum (olejek anyżowy), z którego robi się Ammonii anisatus spiritus (spirytus anyżowy). Preparaty na bazie owoców lub olejku anyżu stosowane są dla przyśpieszania oczyszczaniu górnych dróg oddechowych ze śluzu i jako wykrztuśne. Stosowane są też dla ułatwiania trawienia, działa wiatropędnie i przeciwskurczowo, stosowany w sytuacjach gdy występuje kolka. Przy zbyt dużych dawkach drażnią błony śluzowe a nawet powodują odurzenie i drgawki.

space

Grupa użytkowa: rośliny lecznicze · rośliny przyprawowe

wybrane okazy · selected collections

znalezisko 00010000.10_12_11.jmak - Pimpinella anisum (biedrzeniec anyż); ogr.zielny Niemcy
00010000.10_12_11.jmak
leg. Jarosław Makowski
/ogr.zielny Niemcy/ #6