uprawa
Rzepa może być uprawiana wyłącznie z siewu do gruntu w miejscu docelowym. Nie znosi przesadzania.
Nasiona wysiewa się na głębokość 1.5-2 cm, w rzędach co 25-30 cm (odmiany wczesne) lub co 40 cm (odmiany późne). W rzędzie, po przerywce, pozostawia się rośliny co 10-15 cm.
Uprawiana także jako roślina pastewna.
W drugim roku uprawy wytwarza kwiatostan.
zmianowanie
Rzepy ma krótki okres wegetacji - odmiany wczesne 35-40 dni do zbioru, odmiany późne 60-80 dni. Jest uprawiana jako przedplon zbierany w czerwcu lub poplon wysiewany w lipcu i na początku sierpnia (np. po szpinaku, bobie, grochu na zielone nasiona, ziemniakach itd.).
Rzepa nie powinna być uprawiana po innych roślinach z rodziny kapustowatych (Brassicaceae), a więc warzywach kapustnych i rzepowatych.
wymagania
Rzepa ma niskie wymagania uprawowe w odniesieniu do gleby, temperatury, długości okresu wegetacji, jest odporna na znaczne przymrozki i suszę.
Optymalna jest gleba średnio zwięzłą ale dobrze udaje się też na glebach lżejszych, dostatecznie wilgotnych. Dobrze plonuje na glebach lekko kwaśnych i radzi sobie na kwaśnych. Najmniej przydatne są gleby ciężkie, zaskorupiające się.
Wymagania termiczne są niewysokie. Z tego względu jest uprawiana w krajach północnych i w górach do znacznych wysokości. Nasiona zaczynają kiełkować w temperaturze 2-3°C. Siewki znoszą kilkustopniowe przymrozki a dojrzałe rośliny większe mrozy.
Rzepa ma głęboki system korzeniowy i rozwinięte rośliny są odporne na suszę. W warunkach dostatecznej ilości wody plon jest wyższy, miąższ bardziej soczysty i smaczny. Najkorzystniejsze jest nawadnianie w fazie siewki i pod koniec wegetacji, w okresie silnego grubienia korzenia.
Wymagania świetlne w pierwszym okresie wzrostu są wysokie, potem znosi słabsze oświetlenie.
zbiór i przechowywanie
Rzepę zbiera się sukcesywnie od czasu gdy zgrubienia osiągną pożądaną wielkość. Zwykle od średnicy zgrubienia przekraczającej 3.5 cm (zbiór pęczkowy) lub 5 cm (zbiór bez naci).
Wyrwana może być przechowana w temperaturze zbliżonej do zera i w wysokiej wilgotności, przez okres do 4 miesięcy. Ponieważ łatwo więdnie lepiej ją przeznaczona do bezpośredniego spożycia. Jesienne odmiany można pozostawić w gruncie i wyrywać zimą na bieżące potrzeby, ewentualnie okrywszy w razie większych mrozów.
odmiany
W mojej ocenie odmiana jest wybitna smakowa. Nieporównanie lepsza od rzodkwi, z racji soczystego miąższu o dość łagodnym, słodkawym smaku.
Poszczególne odmiany różnią się kształtem zgrubienia - od spłaszczonego do wydłużonego. Miąższ może być biały lub żółtawy. Zgrubienie białe, w górnej części może być odmiennie zabarwione: zielonkawe, fioletowe, czerwone lub brunatne.
Odmiana jest przeznaczona do uprawy poplonowej na zbiór jesienny. Pozostałe odmiany można uprawiać jako wiosenny przedplon lub w poplonie.
⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#3) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
▫ | ‘De Nancy’ — dół biały, góra czerwona |
○ | ‘Golden Ball’ — skórka zgrubienia żółta, miąższ żółtawy; do uprawy poplonowej na zbiór jesienny |
○ | ‘Snowball’ — zgrubienie kuliste w dole nieco wydłużone, nieduże (4-5 cm średnicy); skórka i miąższ białe, soczyste, stosunkowo łagodne, nieco słodkawe; liście zdatne na sałatę, kruche, nie gorzkie |
występowanie
antropofit zadomowiony we florze Polski [491]
Roślina jednoroczna.
Inwazyjność i/lub kategorie obcego elementu flory /Tokarska-Guzik et al. (2012) [234]/:
• zadomowiony
• kenofit
• Pochodzenie: antropogeniczne.
• Czas przybycia na teren Polski: XVIw.
• Wnika do siedlisk/zbiorowisk: antropogenicznych.
• zadomowiony
• kenofit
• Pochodzenie: antropogeniczne.
• Czas przybycia na teren Polski: XVIw.
• Wnika do siedlisk/zbiorowisk: antropogenicznych.
wybrane okazy · selected collections ⇈
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji