Warzywa strączkowe uprawia się dla niedojrzałych owoców (strąków) lub nasion dojrzałych lub niedojrzałych spożywanych „na zielono”. Są one pożywne bo zawierają sporo suchej masy, stosunkowo dużo białka i tłuszczu. Warzywa strączkowe należą do rodziny bobowatych (Fabaceae) (dawniej motylkowate, Papilonaceae). W Polsce uprawia się groch, fasolę i bób.
W cieplejszych krajach jest więcej gatunków warzyw strączkowych. U nas niektóre z nich mogą być uprawiane jedynie jako ciekawostki ogrodniczo-botaniczne, bo z racji wysokich wymagań cieplnych plon jest niepewny i wymagają specjalnych zachodów.

u28/29
groc. zwyczajny typo.
groch łuskowy, groch cukrowy

u
ciecierzyca pospolita
cieciorka

efu2
groszek zwyczajny
lędźwian siewny

ef
orzacha ziemna
"orzeszki ziemne"