Ornithopus sativus (seradela pastewna)
Ornithopus sativus
rozłupki
Ornithopus sativus
rozłupki
Ornithopus sativus
nasienie

cechy charakterystyczne

cechy diagnostyczne w kluczu:Ornithopus (seradela)kl 7623
Rośliny jednoroczne, o pędach pokładających się lub ± wzniesionych, 20-50 (70) cm wysokości; gęsto owłosione.

Liście nieparzysto-pierzastodzielne, o listkach 9-12 mm długości i 2.5-4 (6) mm szerokości, gęsto owłosione.

Kwiaty (8) 10-12 mm długości, szypułki kwiatów 3-8 mm długości, dłuższe od przysadek; różowawe. Ząbki kielicha do 2× krótsze od rurki.

Strąki 15-30 mm długości i 2.5-3 mm szerokości, zagięte, przewęziste 4-7 członowe, człony o ± wydatnej nerwacji; nagie lub odlegle owłosione.

Kwitnie od czerwca do lipca(sierpnia).

właściwości i zastosowanie

wymagania uprawowe Ornithopus sativus (seradela pastewna)
Takson uprawiany. [491]
🌱
Roślina uprawiana jako międzyplon na paszę lub zielony nawóz (wiąże azot atmosferyczny, wymarza); poprawia strukturę gleby. Spotykana też przejściowo zdziczała z upraw.

wymagania i uprawa

🌸
💧 woda: gleba przeciętnie wilgotna (świeża) • znosi suszę
☷ gleba: uboga • lekka (piaszczysto-pylasta/gliniasta)
Niskie wymagania glebowe i cieplne (najlepiej rośnie w chłodnym, wilgotnym, morskim klimacie). Nie nadaje się na gleby podmokłe. Dobrze kiełkuje w suchej glebie.

🌱 Sadzenie, wysiew, rozmnażanie:

wysiew nasion do gruntu

wybrane okazy · selected collections

#1
pkob.200615-2
leg. Piotr Kobierski
/Wzniesienia Żarskie, Jasionna/

nomenklatura, etymologia ℹ️

poznanie znaczenia i pochodzenia nazwy ułatwia jej zapamiętanie
Ornithopus sativus Brot. [🔉 or·ni·to·pus sa·t·wus]Ornithopus sativus L. [🔉 or·ni·to·pus sa·t·wus](pl) seradela pastewna · seradela siewna
satvus, -a, -um (lat., adj.) — uprawny, uprawiany, siewny, ogrodowy, sadowniczy; częsty epitet gatunków uprawianych; od lat. czasownika sero, -ere - siać
literatura · references
specyfikacja literatury jest widoczna na szerszym ekranie 🛈
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji