kard

kard · karczoch hiszpański · Cynara cardunculus L.
Cynara cardunculus (kard)

23.09.2013, Wrocław; copyright © by Marek Snowarski XL

uprawa

Kard to bylina z rejonu śródziemnomorskiego o zimującej karpie korzeniowej. Blisko spokrewniona z karczochem, z którym ma wspólnego dzikiego protoplastę.
Jako warzywo uprawia się jednorocznie. Raz, że słabo zimuje, dwa że w pierwszym roku ogonki liściowe są najbardziej mięsiste. Nasiona (duże!) wysiewa się w lutym lub na początku marca po dwie sztuki do doniczek do doniczek o średnicy 8 cm. Potem zostawia się silniejszą siewkę. Do gruntu wysadza się po majowych przymrozkach, w rozstawie co 100 cm.

space

Wegetatywnie rozmnaża się z sadzonek korzeniowych pobranych na początku zimy i przechowanych/ukorzenianych w podłożu, w chłodnym pomieszczeniu lub pobieranych w lutym/marcu z karp zimowanych w chłodnym pomieszczeniu.

space

zmianowanie

Z uwagi na długi okres wegetacji kard jest uprawiany w plonie głównym. Z uwagi na duży rozstaw roślin, w pierwszym okresie sezonu wegetacji jako śródplon możno uprawiać warzywa szybko schodzące z pola np. sałatę lub kalarepę.

wymagania

Kard najlepiej rośnie w temperaturach nie przekraczających 25°C. Nie jest oporny na temperatury zbliżone do zera ani na przymrozki. Karpa może zimować w cieplejszych rejonach kraju i pod przykryciem.

space

Gleba żyzna, głęboko uprawiona. W warunkach amatorskich można przygotować glebę pod rośliną do głębokości 50 cm. Odczyn lekko kwaśny lub obojętny. Wymaga wysokiego nawożenia.

zastosowanie jako rośliny ozdobnej

Rośliny tworzą rozetę liściową z której wyrastają pędy kwiatostanowe, ok. 150 cm wysokości. Ozdobę stanowią okazałe rozety liściowe a w okresie kwitnienia (sierpień-wrzesień) również potężne koszyczki kwiatowe z purpurowymi kwiatami. Najczęściej kwitnie dopiero od drugiego roku uprawy, bo wymaga jarowizacji.

space

Grupy użytkowe: byliny ogrodowe · kwiaty jednoroczne z rozsady · na rabatę bylinową · okazała roślina do ekspozycji pojedynczo lub w grupach (soliter) · jednoroczne na kwiat cięty · bylina na kwiat cięty · na suche bukiety i kompozycje · warzywa · warzywa inne · wysokość do 150 cm · kwitnienie: 8-9

Analiza dostępności nasion (form i odmian #2):
• bez odmiany · amarantowy · ‘Bianco Avorio’

zastosowanie i zbiór jako warzywo

Jako warzywo użytkuje się ogonki liściowe. Najlepsze są z jednorocznych egzemplarzy.

space

moim zdaniem

Jako roślina ozdobna robi wrażenie. Jako warzywo to porażka (kulinarna).
Uprawiałem w 2013r. z rozsady z nasion. Istotnie wyrasta olbrzymia rozeta mocnych, "geometrycznych" liści. Rozmiar to po części zasługa żyznego i wilgotnego miejsca. Natomiast jako warzywo nie spisało się. Co prawda nie bieliłem ogonków (spróbuję w innym sezonie) ale nawet wtedy rozliczne włókna przecież całkiem nie znikną. Masa obierania a i tak zostaje ich sporo. Kłopot podobny jak z dolnymi partiami szparagów. Smak też dla mnie nieciekawy, specyficzny, kwaskowato-ściągający, raczej nieprzyjemny.
znalezisko 20100813.2.adobrzanski - Cynara cardunculus (kard); Skierniewice, pole Instytutu Warzywnictwa

2f · 20100813.2.adobrzanski
leg. Adam Dobrzański
/Skierniewice, pole Instytutu Warzywnictwa/

znalezisko 20130000.W137_13.13 - Cynara cardunculus (kard); Wrocław

6f · 20130000.W137_13.13
leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Bianco Avorio/

znalezisko 00010000.35.jbs - Cynara cardunculus (kard); Łódzki OB

2f · 00010000.35.jbs
leg. Joanna Boisse
/Łódzki OB/