szalotka

czosnek szalotka · cebula szalotka, czosnek askaloński, szalotka · Allium ascalonicum auct. non L.

uprawa

Szalotka to grupa uprawnych wieloletnich odmian cebuli (Allium cepa), tworząca nieduże, wydłużone, jajowate cebulki barwy ciemnej szaro-fioletowej. Czasami błędnie ujmowana jako osobne taksony A. ascalonicum auct. lub A. salota Dostál.
Allium ascalonicum (czosnek szalotka)

forma nie tworząca pędów nasiennych

Szalotka tworzy nieduże, ciemnofioletowe wydłużone cebule. Szczypior (w przeciwieństwie do cebuli siedmiolatki) zasycha pod koniec okresu wegetacji, który trwa krócej niż u zwykłych odmian cebuli, bo do lipca. W zależności od odmiany kwietnie obficie lub słabo, często tworzy w kwiatostanie cebulki powietrzne.

space

Cebule sadzi się możliwie wcześnie wiosną, zaraz po rozmarznięciu gleby. Sprzyja to wytworzeniu większych cebul. W warunkach długiego dnia kwitnie.

space

wymagania

Allium ascalonicum (czosnek szalotka)

forma tworząca pędy nasienne w roku uprawy

Wymagania uprawowe takie same jak u zwyczajnej cebuli. Gleba powinna być żyzna, próchniczna. Jest odporna na mrozy do ok. -10°C. Wiosną wcześnie rozpoczyna wegetację, już w temperaturze kilku stopni.

Analiza dostępności nasion (form i odmian #1):
• bez odmiany · ‘Primaigs’

zbiór i przechowywanie

Cebule zbiera się w lipcu po zaschnięciu szczypioru. Dosuszone cebule dobrze przechowują się do wiosny, w suchym, przewiewnym miejscu.

wartość

Wyróżnia się stosunkowo łagodnym smakiem. Niewielkie cebulki stwarzają trudność w używaniu (dużo obierania) ale cieszy się niejaką popularnością w przepisach kulinarnych. Oprócz cebuli można pozyskiwać szczypior.

space

znalezisko 20130000.W16_13.13 - Allium cepa (czosnek cebula); Wrocław

2f · 20130000.W16_13.13
leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Primalgia (szalotka)/