Odmiana botaniczna cebuli (Allium cepa) tworząca cebulki powietrzne na pędach kwiatostanowych. Cebulki te mogą z kolei wytwarzać kolejne liście, pędy i cebulki tworząc w ten sposób kilka pięter (stąd epitet odmiany). Rzadko uprawiana amatorsko.
Cebulki są drobne, ciemnoczerwone do fioletowych, szczypior gruby i sztywny.
Jest warzywem trwałym, dobrze zimuje w gruncie. Rozmnażana wegetatywnie z drobnych cebulek powietrznych lub podziemnych. Sadzić można w dwóch terminach: jesiennym i wiosennym.
Jesienią sadzi się we wrześniu/październiku. Użytkuje się szczypior wiosną oraz szczypior i większe cebulki w późniejszym okresie. Wskazane jest palikowanie.
W przypadku wiosennego terminu sadzi się możliwie wcześnie, gdy tylko rola nadaje się do uprawy.Jest warzywem trwałym, dobrze zimuje w gruncie. Rozmnażana wegetatywnie z drobnych cebulek powietrznych lub podziemnych. Sadzić można w dwóch terminach: jesiennym i wiosennym.
W przypadku wiosennego terminu sadzi się możliwie wcześnie, gdy tylko rola nadaje się do uprawy.
Po zbiorze duże cebule przeznacza się do przechowywania i konsumpcji, drobne wykorzystuje się jako materiał rozmnożeniowy do sadzenia.
Rozstawa 50-60 × 30 cm.
Po zbiorze duże cebule przeznacza się do przechowywania i konsumpcji, drobne wykorzystuje się jako materiał rozmnożeniowy do sadzenia.
wymagania
W porównaniu do dobrze zimuje w gruncie i uprawia się ją jako warzywo wieloletnie. Wymagania glebowe jak u cebuli.
W porównaniu do dobrze zimuje w gruncie i uprawia się ją jako warzywo wieloletnie. Wymagania glebowe jak u cebuli.