| ||||||||||
|
cechy charakterystyczne
Roślina jednoroczna uprawiana dla jadalnych niełupek ("kasza gryczana"), przejściowo dziczejąca.
Łodyga czerwieniejąca, 15 – 60 cm wysokości.
Liście o podobnej długości jak szerokości lub nieco dłuższe, sercowato-strzałkowate.
Okwiat biały lub różowawy, 3 – 4 mm długości.
Owoc gładki, o kantach gładkich, ostrych; ok. 2× dłuższy od zaschniętych listków okwiatu.
właściwości i zastosowanie

W medycynie stosuje się Fagopyri herba (ziele gryki).
⇈🌱
Uprawiana roślina zbożowa o bardzo krótkim okresie wegetacji i niskich wymaganiach glebowych. Stosowana także jako letni międzyplon na nawóz zielony, poprawiający strukturę i żyzność gleby, zagłusza chwasty; w mieszankach jako roślina pastewna, wysiewana jako pokarm dla zwierzyny dzikiej. W okresie letnim lub jako międzyplon, w jesiennym stanowi późny pożytek pszczeli.
wymagania i uprawa

Charakteryzuje się niskimi wymaganiami glebowymi i wodnymi. Dobrze rośnie na glebach lekkich, umiarkowanie wilgotnych (ale marnieje w razie ekstremalnej suszy), ciepłych. Nie sprawdza się na glebach ciężkich, mokrych, zbitych. Bardzo wrażliwa na przymrozki (szkodzą już temperatury <3°C) - momentalnie wymarza - wysiew w końcu maja na początku czerwca.
Neutralna w płodozmianie.