cechy diagnostyczne w kluczu:
występowanie, ekologia
rodzimy takson flory Polski [491]



Gatunek charakterystyczny (Ch.) dla:

Różne parametry ekologiczne, z objaśnieniem - opisowym rozwinięciem tekstowym, są podane tekstem po zalogowaniu.
Parametry dotyczące m.in. hemerobii z publikacji /Chmiel J. (1993) [575.1]/ /Jackowiak (1993) [574]/ z objaśnieniem - opisowym rozwinięciem tekstowym, są podane po zalogowaniu.
Parametry dotyczące m.in. elementu geograficznego są podane po zalogowaniu.
ⓘ Parametry rozsiewu wg /Lososová et al. (2023) [601]/:
- klasa 6: 400-1500m dla 50-99% diaspor · efektywny sposób rozsiewu: endozoochoria
- średnia masa nasienia: 38.2mg · średnia wysokość rośliny: 10cm
- klasa 6: 400-1500m dla 50-99% diaspor · efektywny sposób rozsiewu: endozoochoria
- średnia masa nasienia: 38.2mg · średnia wysokość rośliny: 10cm
wybrane okazy · selected collections ⇈

#2
leg. Michał Smoczyk, msmoczyk at wp pl
/Równina Torzymska, Rzepinek/

#1
leg. Piotr Sikorski
/grądy w Lesie Bielańskim w Warszawie/

#4
leg. Jarosław Makowski
/Schw. Alb., Niemcy/

#8
leg. Waldemar i Maria Mazur, det. Waldemar Mazur
/Kraków; Rajsko [fort 51 Twierdzy Kraków]/

#3
leg. Waldemar i Maria Mazur, det. Waldemar Mazur
/Olkusz; Kolbark [łęgi nad rzeką Biała Przemsza]/

#2
leg. Marek Snowarski
/Wrocław, dolina Bystrzycy, Ratyń-Gałów, na wysokości Jarnołtowa/
właściwości i zastosowanie

wymagania i uprawa
⇈
🌸
🔆 miejsce: ⛅ półcieniste • ☁ cieniste
💧 woda: gleba przeciętnie wilgotna (świeża) • gleba dostatecznie wilgotna
☷ gleba: mineralno-próchniczna
Wymagania (optimum rozwoju/konkurencyjności na naturalnych stanowiskach wg ekologicznych liczb wskaźnikowych): światło — cień • woda — gleba przeciętnie wilgotna lub gleba wilgotna • próchnica — gleba mineralno-próchnicza, zasobna w humus • ciepło — miejsce umiarkowanie chłodne lub miejsce przeciętnie ciepłe • zwięzłość — gleba średnio zwięzła lub gleba ciężka, gliniasta • żyzność — podłoże żyzne
⇈ 🌱 🌸
odmiany uprawne (#1) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion
▫ | bez odmiany |
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji