Kompleks licznych odmian gruszy pochodzenia mieszańcowego (w ciągu tysięcy lat brało udział w tworzeniu odmian wiele gatunków dzikich grusz) powszechnie uprawianych dla jadalnych owoców.

występowanie

antropofit zadomowiony we florze Polski [491]
wystepowanie - Pyrus communis (grusza pospolita)
Pyrus communis (grusza pospolita)
Pyrus communis
ekologiczne liczby wskaźnikowe Pyrus communis (grusza pospolita)

Różne parametry ekologiczne, z objaśnieniem - opisowym rozwinięciem tekstowym, są podane tekstem po zalogowaniu.

Inwazyjność i/lub kategorie obcego elementu flory /Tokarska-Guzik et al. (2012) [234]/:
• zadomowiony
• prawdopodobnie kenofit
• Pochodzenie: pochodzenie antropogeniczne.
• Czas przybycia na teren Polski: nie wiadomo
• Wnika do siedlisk/zbiorowisk: antropogenicznych · częściowo przeobrażonych · o charakterze naturalnym.
• Zagrożenie dla różnorodności biologicznej w przypadku zadomowienia na obszarach cennych przyrodniczo:
- gdzie stwarza zagrożenie: Lasy i mezofilne zarośla oraz obszary chronione.
- powód uprawy: Drzewo owocowe uprawiane od wieków w licznych odmianach.
- przypadki spontanicznego rozprzestrzeniania się: Od dawna, na licznych stanowiskach w różnych regionach.
- zalecenia: Zaniechanie uprawy na terenach leśnych.

Pyrus pyraster (L.) Burgsd.
grusza polna

grusza dzika · ulęgałka · Pyrus communis auct. non L. · rodzimy takson flory Polski[491]
Pyrus communis auct. non L.
Pyrus pyraster (grusza polna)
Pyrus pyraster
Tworzy odrosty korzeniowe. Pędy dość cienkie, ciernie tworzą się także na młodych długopędach.

Liście drobne, okrągławe do jajowatych, blaszka 2-6 cm długości nagie lub ± owłosione spodem ale nie filcowato owłosiona; ogonek do 6 cm długości; brzegiem drobno piłkowane, rzadziej całobrzegie; sztywne i błyszczące; w zielniku czernieją.

Owoce drobne (poniżej 3 cm średnicy), kuliste lub słabo gruszkowate, ogonek do 4 cm długości, cienki, do 2 mm średnicy; zielone, żółte do brązowych, nigdy nie mają czeronawego rumieńca; długo twarde i cierpkie, w pełnej dojrzałości miękkną „ulęgając się” na brązowawą mazistą masę.

W Polsce dość często na przydrożach, miedzach, obrzeżach lasów i w lasach liściastych. Jedyny dziki gatunek gruszy w Polsce, często formy w różnym stopniu mieszańcowe z gruszą pospolitą (Pyrus communis).

wybrane okazy · selected collections

#7
js.050312-12
leg. Jacek Soboń
/Góry Kaczawskie, okolice Wlenia, przy polnej drodze/
#16
bl.040210-2
leg. Barbara Łotocka
#8
11 10 30 - 12
leg. Marek Snowarski
/prawdopodobnie z dawnej uprawy przydomowej/
#7 #3 3D
11 10 30 - 11
leg. Marek Snowarski
/prawdopodobnie z dawnej uprawy przydomowej/

wymagania i uprawa

🌸
❄️ zimowanie: strefa mrozoodporności 5b

Wymagania (optimum rozwoju/konkurencyjności na naturalnych stanowiskach wg ekologicznych liczb wskaźnikowych): światło — umiarkowane słońce • woda — gleba sucha lub gleba przeciętnie wilgotna • próchnica — gleba mineralno-próchnicza, zasobna w humus • ciepło — miejsce umiarkowanie chłodne lub miejsce przeciętnie ciepłe • zwięzłość — gleba średnio zwięzła • żyzność — podłoże żyzne

🌱 🌸

odmiany uprawne (#8) ⇒ analiza dostępności roślin i nasion

Comtesse de Paris (‘Paryżanka’) — średnie; jasnozielone; miąższ biały, soczysty; dojrzałość konsumpcyjną osiąga zimą, do lutego
‘Faworytka’ (Klapsa) — b. duże, szerokojajowate; zielonożółte z czerwonym rumieńcem; miąższ soczysty, b. smaczny; dojrzewa w drugiej połowie sierpnia
Forelle (‘Pstrągówka’) — średnie, stożkowate; miąższ kremowy, słodki; dojrzewa w końcu października
Klapsa (‘Faworytka’) — b. duże, szerokojajowate; zielonożółte z czerwonym rumieńcem; miąższ soczysty, b. smaczny; dojrzewa w drugiej połowie sierpnia
‘Komisówka’ — średnie; zielonożółte z pomarańczowym rumieńcem; miąższ soczysty, b. smaczny; dojrzewa w pierwszej połowie października
‘Konferencja’ — średnie; zielone; miąższ bardzo słodki, smaczny; dojrzewa w drugiej połowie września
‘Lipcówka Kolorowa’ — małe; zielonkawożółte, często z pomarańczowo paskowanym rumieńcem; miąższ b. soczysty; dojrzewa w drugiej połowie lipca
‘Lukasówka’ — średnie; zielonożółte; miąższ b. soczysty, słodko-winny; dojrzewa w drugiej połowie września
‘Paryżanka’ (Comtesse de Paris) — średnie; jasnozielone; miąższ biały, soczysty; dojrzałość konsumpcyjną osiąga zimą, do lutego
‘Pstrągówka’ (Forelle) — średnie, stożkowate; miąższ kremowy, słodki; dojrzewa w końcu października
‘William's’
symbolami ◼ ◕ ◑ ◔ ○ ▫ pokazano częstość występowania odmiany w ofercie handlowej, od najwyższej do najniższej; nazwy na żółtym tle są linkowane do własnej strony odmiany

ten gatunek tworzy mieszańce:

drugi rodzic ⇒
Pyrus pyraster
grusza polna
mieszaniec ⇒
Pyrus ×amphigena
literatura · references
specyfikacja literatury jest widoczna na szerszym ekranie 🛈
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji