atlas-roslin.pl
antropofit zadomowiony we florze polskiej [24]
· prawdopodobnie kenofit, zadomowiony [234]

Pyrus communis L. s.l.

grusza pospolita
Pirus communis L. · Pyrus pyraster × eleagrifolia × nivalis
Pyrus communis (grusza pospolita)
12.03.2005, Góry Kaczawskie, okolice Wlenia, przy polnej drodze; copyright © by Jacek Soboń
Pyrus communis (grusza pospolita)
Pyrus communis (grusza pospolita)
Pyrus communis (grusza pospolita)
XL
Pyrus communis (grusza pospolita)
XL
Pyrus communis (grusza pospolita)
3D

opis

cechy diagnostyczne w kluczu:Pyrus (grusza)kl 4567
Kompleks licznych odmian gruszy pochodzenia mieszańcowego (w ciągu tysięcy lat brało udział w tworzeniu odmian wiele gatunków dzikich grusz) powszechnie uprawianych dla jadalnych owoców.

występowanie

Pyrus communis (grusza pospolita)
Pyrus communis
wystepowanie
o mapie występowania
Inwazyjność i/lub kategorie obcego elementu flory (Tokarska-Guzik et al.) [234]:

- zadomowiony, nieinwazyjny; prawdopodobnie kenofit; pochodzenie: pochodzenie antropogeniczne [czas przybycia na teren Polski: nie wiadomo]
- wnika do siedlisk/zbiorowisk: antropogenicznych · częściowo przeobrażonych · o charakterze naturalnym

Zagrożenie dla różnorodności biologicznej w przypadku zadomowienia na obszarach cennych przyrodniczo:
- gdzie stwarza zagrożenie: Lasy i mezofilne zarośla oraz obszary chronione.
- powód uprawy: Drzewo owocowe uprawiane od wieków w licznych odmianach.
- przypadki spontanicznego rozprzestrzeniania się: Od dawna, na licznych stanowiskach w różnych regionach.
- zalecenia: Zaniechanie uprawy na terenach leśnych.

Pyrus pyraster · grusza polna

grusza dzika, ulęgałka
Pyrus communis
takson rodzimy lub trwale zadomowiony [24]
grusza polna (Pyrus pyraster)
Tworzy odrosty korzeniowe. Pędy dość cienkie, ciernie tworzą się także na młodych długopędach.

Liście drobne, okrągławe do jajowatych, blaszka 2 – 6 cm długości nagie lub ±owłosione spodem ale nie filcowato owłosiona; ogonek do 6 cm długości; brzegiem drobno piłkowane, rzadziej całobrzegie; sztywne i błyszczące; w zielniku czernieją.

Owoce drobne (poniżej 3 cm średnicy), kuliste lub słabo gruszkowate, ogonek do 4 cm długości, cienki, do 2 mm średnicy; zielone, żółte do brązowych, nigdy nie mają czeronawego rumieńca; długo twarde i cierpkie, w pełnej dojrzałości miękkną „ulęgając się” na brązowawą mazistą masę.

W Polsce dość często na przydrożach, miedzach, obrzeżach lasów i w lasach liściastych. Jedyny dziki gatunek gruszy w Polsce, często formy w różnym stopniu mieszańcowe z gruszą pospolitą (Pyrus communis).

wybrane okazy · selected collections

znalezisko 20050312.12.js - Pyrus communis (grusza pospolita); Góry Kaczawskie, okolice Wlenia, przy polnej drodze
050312-12
leg. Jacek Soboń
/Góry Kaczawskie, okolice Wlenia, przy polnej drodze/ #7
znalezisko 20040210.2.bl - Pyrus communis (grusza pospolita)
040210-2
leg. Barbara Łotocka #16
znalezisko 20111030.12.11 - Pyrus communis (grusza pospolita); prawdopodobnie z dawnej uprawy przydomowej
111030-12
leg. Marek Snowarski
/prawdopodobnie z dawnej uprawy przydomowej/ #8
znalezisko 20111030.11.11 - Pyrus communis (grusza pospolita); prawdopodobnie z dawnej uprawy przydomowej
111030-11
leg. Marek Snowarski
/prawdopodobnie z dawnej uprawy przydomowej/ #7, 3.3D

wymagania i uprawa

🌸
❄️ zimowanie: strefa mrozoodporności 5b

Wymagania (optimum rozwoju/konkurencyjności na naturalnych stanowiskach wg ekologicznych liczb wskaźnikowych): światło — umiarkowane słońce • woda — gleba sucha lub gleba przeciętnie wilgotna • odczyn — gleba o obojętnym pH lub gleba zasadowa, z wapniem • ciepło — miejsce umiarkowanie chłodne lub miejsce przeciętnie ciepłe • zwięzłość — gleba średnio zwięzła • próchnica — gleba mineralno-próchnicza, zasobna w humus • żyzność — podłoże żyzne

≈ odmiany i dostępność (#8/8)🌱🌸
opcje Bazaru

analiza dostępności roślin (form i odmian #8)

  • Faworytka (Klapsa) #1 (b. duże, szerokojajowate; zielonożółte z czerwonym rumieńcem; miąższ soczysty, b. smaczny; dojrzewa w drugiej połowie sierpnia)
  • Komisówka #1 (średnie; zielonożółte z pomarańczowym rumieńcem; miąższ soczysty, b. smaczny; dojrzewa w pierwszej połowie października)
  • Konferencja #1 (średnie; zielone; miąższ bardzo słodki, smaczny; dojrzewa w drugiej połowie września)
  • Lipcówka Kolorowa #1 (małe; zielonkawożółte, często z pomarańczowo paskowanym rumieńcem; miąższ b. soczysty; dojrzewa w drugiej połowie lipca)
  • Lukasówka #1 (średnie; zielonożółte; miąższ b. soczysty, słodko-winny; dojrzewa w drugiej połowie września)
  • Paryżanka (Comtesse de Paris) #1 (średnie; jasnozielone; miąższ biały, soczysty; dojrzałość konsumpcyjną osiąga zimą, do lutego)
  • Pstrągówka (Forelle) #1 (średnie, stożkowate; miąższ kremowy, słodki; dojrzewa w końcu października)
  • William's #1