| ||||||
|

Różne parametry ekologiczne, z objaśnieniem - opisowym rozwinięciem tekstowym, są podane tekstem po zalogowaniu.
jadalne czy trujące? 🟢!
wybrane okazy · selected collections⇈

leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Yellow Wonder/ #2

leg. Marek Argent #1

leg. Marek Snowarski
/Wrocław/
/cv. Baron Solemach/ #3
właściwości i zastosowanie

Wymagania wodne są wysokie, zwłaszcza w okresie kwitnienia i owocowania.
Gleba powinna być umiarkowanie zwięzła ale dostatecznie wilgotna. Odczyn słabo kwaśny.Poziomki rozpoczynają wzrost przy temperaturze ok. 5°C. Przymrozki uszkadzają kwiaty i młode zawiązki. Zimują dobrze. Mogą wymarzać jedynie przy silnych mrozach bez okrywy śnieżnej.
Gleba powinna być umiarkowanie zwięzła ale dostatecznie wilgotna. Odczyn słabo kwaśny.
⇈🌱🌸 opcje Bazaru
odmiany (form i odmian #7) analiza dostępności nasion analiza dostępności roślin
- ▫ ‘bez odmiany’
- ○ ‘Baron von Solemacher’ — bezrozłogowa, owoce czerwone #2
- ○ ‘Multiplex’ #2
- ▫ ‘Regina’
- ○ ‘Rugia’ — bezrozłogowa, powtarzająca, mrozoodporna; owoce intensywnie czerwone, wydłużone, ostro zakończone i przy wierzchołku żółtozielone, aromatyczne #2
- ○ ‘Rujana’ — bezrozłogowa, owoce czerwone #2
- ○ ‘Yellow Wonder’ — owoce żółte #2
Z uwagi na delikatność nie nadają się do dłuższego przechowywania. Dobrym sposobem konserwowania jest mrożenie. W przetworach (dżemy, kompoty) powinny być dodatkiem, nie głównym składnikiem, bo z czasem przybierają nieco gorzki smak.Owocowanie poziomek ma charakter ciągły. Po krótkiej przerwie, po pierwszym obfitym owocowaniu kwitną ponownie i owocują nieco mniej intensywnie aż do przymrozków. Owoce zbiera się w miarę dojrzewania. Najsmaczniejsze, ale i najmniej trwałe, są w pełnej dojrzałości.