takson uprawiany [24]

Lavandula angustifolia Mill.

lawenda wąskolistna lawenda angielska, lawenda lekarska, lawenda prawdziwa (potocznie: lawenda zwyczajna)
Lavandula officinalis Chaix · Lavandula veris DC.
Lavandula angustifolia (lawenda wąskolistna)
Łódzki Ogród Botaniczny; copyright © by Joanna Boisse
Lavandula angustifolia
Lavandula angustifolia
Lavandula angustifolia
Lavandula angustifolia (lawenda wąskolistna)
Lavandula angustifolia (lawenda wąskolistna)

wymagania i uprawa

Stanowisko słoneczne. Gleba przepuszczalna, nie nazbyt wilgotna. Najbardziej zimoodporna lawenda, jednak w silniejsze zimy może przemarzać część nadziemna. Roślina dobrze regeneruje się z pączków przybyszowych tworzących się na korzeniach. Rozmnaża się przez niezdrewniałe sadzonki pędowe pozyskane w końcu lata po przycięciu pędów roślin matecznych.

Analiza dostępności nasion (form i odmian #1):
• bez odmiany ·

Analiza dostępności roślin (form i odmian #18):
• bez odmiany · · ‘Alba’ · ‘Blue Scent’ · ‘Blue Scent?’ · ‘Edelweiss’ · ‘Ellagance Ice’ · ‘Ellagance Purple’ · ‘Grapenhall’ · ‘Hidcote’ · ‘Hidcote Blue’ · ‘Hidcote Blue Strain’ · ‘Hidcote Superior’ · ‘Lavance Purple’ · ‘Melissa’ · ‘Munstead’ · ‘Munstead Strain’ · ‘Rosea’ · ‘Silver Mist’

właściwości i zastosowanie

kolor kwiatów
Półkrzew z zachodniego rejonu śródziemnomorskiego. U nas uprawiana bylina ozdobna, w zależności od odmiany 40-60 cm wysokości (we właściwych sobie stanowiskach na południu Europy dorasta do ponad metra).

space

Do uprawy na rabatach bylinowych i w pojemnikach. Z uwagi na ograniczoną zimoodporność jest stosowanie do żywopłotów w naszym klimacie nie jest wskazane. Co najwyżej w najcieplejszych rejonach kraju do formowanych obwódek z ryzykiem przemarzania w niektóre zimy.

space

Olejek lawendowy jest szeroko stosowany w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym.

Grupy użytkowe: rośliny lecznicze · byliny ogrodowe · krzewy liściaste · na rabatę bylinową · do uprawy w pojemnikach · wysokość 40-60 cm